facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Κικίλιας από τον ΕΟΠΥΥ: Οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν οι καταγγελίες των εγκαυματιών από το Μάτι, ότι δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Ο κ. Κικίλιας μετέβη σήμερα στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως αύριο το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο ώστε να παίρνουν δωρεάν οι εγκαυματίες τα υλικά που χρειάζονται.

Κικίλιας από τον ΕΟΠΥΥ: Οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται



Ειδικότερα, μετά την επίσκεψη στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Πριν από έναν χρόνο χάσαμε 102 ανθρώπους με τραγικό τρόπο και με προφανείς τις ευθύνες του ελληνικού Κράτους. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται.

Συγκαλώ αύριο εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο προκύπτει ότι χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους, να μπορούν να πηγαίνουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα συγκεκριμένα υλικά που απαιτούνται».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα ταλαιπωρούνταν αυτοί οι άνθρωποι…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Δε μας ενδιαφέρει να ασχολούμαστε με το παρελθόν, τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν έχει γίνει. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Δεν είναι ανεκτό από την Ελληνική Πολιτεία, αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται έτσι.

Ξανθός: Οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό από την πρώτη στιγμή

Πάντως, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε σχόλιό του για τα όσα δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν από την πρώτη στιγμή δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Αναλυτικά, ο κ. Ξανθός αναφέρει:


Οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρέαν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε άμεσα κατάλληλος χώρος στο Κέντρο Υγείας όπου συγκεντρώθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της προφοράς από πλήθος κόσμου, φαρμακευτικές εταιρείες, ΜΚΟ, συλλόγους κλπ.

Κατόπιν αιτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δωρεάν παροχή αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας των εγκαυματιών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, εντός των νοσοκομείων, πλήρη σίτιση των συνοδών τους και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε επίσης η δωράν χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πληγέντες έως το τέλος του έτους, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου.

Με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφασιστηκε η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό, λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία. Η εν λόγω ενίσχυση ήταν ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Η υλοποίηση της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ.


Επιπλέον η 1η ΥΠΕ Αττικής, σε συνεργασία, με την Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι και με το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανέπτυξε δράση για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των τραυματιών (φυσικοθεραπείες κ.α.) καθώς και τη χορήγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (κρέμες, αντηλιακά κ.α.). Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε από την ΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής, του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης φροντίδας αποκατάστασης και της κάλυψης των εξόδων των ΜΗΣΥΦΑ και του υγειονομικού υλικού από τα φαρμακεία. Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, ήταν αυτό που ανέλαβε τα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news