facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φέρεται να ετοιμάζει η Τουρκία

Την ένταση στο Αιγαίο ετοιμάζει να αυξήσει η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO, φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, σύμφωνα με το αίτημα, οι έρευνες θα ξεκινήσουν τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την τουρκική κινητικότητα. Φέρεται δε να έχει καταστήσει στην Άγκυρα τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» της.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχοι, εκτιμάται πως ο Ερντογάν θα δώσει σύντομα εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εκδόθηκε από την Άγκυρα NAVTEX για τη συνέχιση των «ερευνών» του Barbaros εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη ΝΑVΤΕΧ 838/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960»!

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960. «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία» καταλήγει η τουρκική NAVTEX.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news