facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Εκτός φυλακής με τον νόμο Παρασκευόπουλου τα αδέλφια Τσάκαλου των Πυρήνων της Φωτιάς

Ελεύθεροι έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια εγκλεισμού είναι από χθες το απόγευμα τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, βασικά στελέχη και οι δύο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σε καθέναν από αυτούς είχαν επιβληθεί ποινές πολυετούς κάθειρξης και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, κάνοντας χρήση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Γεράσιμος Τσάκαλος συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου 2010, σε ηλικία 24 ετών. Βρισκόταν μαζί με τον –τότε– 22χρονο φίλο και συνεργό του Παναγιώτη Αργυρό. Μερικά λεπτά νωρίτερα οι δυο τους είχαν αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γεράσιμου, Χρήστος, συνελήφθη πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου, έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Στο ίδιο σπίτι στον Βόλο είχαν εντοπιστεί τέσσερα ακόμα άτομα εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία»: ο Γιώργος Νικολόπουλος, ο Νταμιάνο Μπολάνο, η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολύδωρος.

Μετά τις συλλήψεις τους είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της “Συνωμοσίας”», σε επιστολές και κείμενα που είχαν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο. Στο διάστημα που βρίσκονταν έγκλειστοι, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, αρχικά για το επονομαζόμενο «Σχέδιο Φοίνικας», στο πλαίσιο του οποίου είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, και είχε ταχυδρομηθεί φάκελος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο. Το 2014 συνεργάστηκαν μέσα από τη φυλακή με τον τότε φυγόποινο Χριστόδουλο Ξηρό, για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο απόδρασής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού, γνωστό με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος».

Το 2017, η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον τέως Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ πιο πρόσφατα παραπέμφθηκαν σε δίκη για ηθική αυτουργία σε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκαν. Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος συγκέντρωσαν ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία έπειτα από συγχωνεύσεις έγιναν 20 προς έκτιση. Κάνοντας χρήση των διατάξεων του αποκαλούμενου «Νόμου Παρασκευόπουλου», τα δύο αδέλφια αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news