facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Μητσοτάκης από την Κύπρο: Προτεραιότητα ο τερματισμός της κατοχής, αναχρονιστικές οι εγγυήσεις

Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο έθεσε πως απόλυτη προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία πως κάθε πρόκληση θα έχει απάντηση.

«Συζητήσαμε για την προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως «η οποία κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα θα λαμβάνει απάντηση».

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων. «Για την Ελλάδα δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή. Όπως είπε, είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης, όχι μόνο μέσα από την άριστη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας αφού -όπως είπε- το θέμα φορά την ίδια την ΕΕ, και όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ελληνική στήριξη και η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτός όμως από τα θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της. «Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο». Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του, ενώ εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναστασιάδης: Αυτή τη λύση θέλουμε για το Κυπριακό

«Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κύπρο, λύσης στο Κυπριακό: λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Υπογράμμισε δε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας κοινότητας εις βάρος της άλλης.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news