facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας τρομοκρατήθηκε, το φοβόταν το ειδικό δικαστήριο

Στο παρασκήνιο που διαδραματίστηκε για την επέκταση της δανειακής σύμβασης που έπρεπε να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2015 αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μεταξύ των όσων ανέφερε, ήταν ο ρόλος που είχε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο να «ανοίξει ο δρόμος του τρίτου μνημονίου», αλλά και στον φόβος του Αλέξη Τσίπρα για το ειδικό δικαστήριο.

«Το να δέχεσαι ψευτιές και υπόγειες επιθέσεις χωρίς να μιλάς, έχει και ένα όριο. Εγώ απέφυγα συνειδητά να ανοίξω μέτωπα με δυνάμεις αντιμνημονιακές μέχρι τώρα, γιατί θεωρούσα ότι δεν πρέπει να δίνουν την εικόνα ότι τρώγονται μεταξύ τους. Όμως εγώ δεχόμουν επιθέσεις και κάτω από τη μέση, από τον Βαρουφάκη και από άλλους», είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λαφαζάνης.

«Όλη την πορεία του Γιάννη Βαρουφάκη την ξέρω καλά. Ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για το τρίο μνημόνιο Τσίπρα. Πριν κλείσουμε 15 ημέρες από την ανάληψη της κυβέρνησης, πήγε και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην επέκταση της δανειακής σύμβασης του δεύτερου μνημονίου του Σαμαρά, μαζί με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και ακολούθησε και η επιστολή στον Βάιζερ του Eurogroup», σημείωσε στη συνέχεια, μέσω του καναλιού One.

«Η επέκταση αυτή της δανειακής σύμβασης περιείχε όλα εκείνα που εμείς καταγγείλαμε σε σχέση με την αποικιακού τύπου εξάρτηση της χώρας. Αγγλικό δίκαιο, δικαστήρια του Λουξεμβούργου, άρση της ασυλίας για όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και βεβαίως σκληρότατους όρους. Αυτό ήταν προπομπός μνημονίου. Τότε κάναμε τεράστιο αγώνα εναντίον των μνημονίων. Σημαία μας ήταν το δεύτερο μνημόνιο του Σαμαρά και πήγε ο Βαρουφάκης και το υπέγραψε», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Τότε έγινε σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βγάλαμε μια πολύ σκληρή δήλωση τότε, ως αριστερή πλατφόρμα, συγκαλέσαμε Κεντρική Επιτροπή. Ο Τσίπρας κατάφερε εκεί να πάρει την πλειοψηφία με πέντε ψήφους αν και εμείς είχαμε ένα μικρό ποσοστό, αλλά είχε διαμορφώσει τέτοιες καταστάσεις αυτή η υπογραφή, η οποία έφερε και άλλες δυνάμεις κοντά μας».

«Ο Αλέξης Τσίπρας τρομοκρατήθηκε. Εμείς του είπαμε ότι αν πας στη Βουλή αυτή τη συμφωνία και της δώσεις επίσημο χαρακτήρα, εμείς θα την καταψηφίσουμε, η κυβέρνηση θα έπεφτε τότε εκτός αν έβγαιναν τα συνεταιράκια της, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που τον στήριζαν όπως συνέβη τον Αύγουστο. Δεν την πήγε στη Βουλή και αυτό το μάθαμε αρκετά αργότερα. Το φοβόταν το ειδικό δικαστήριο ο ίδιος, το φοβόταν και ο Βαρουφάκης».

«Όταν τελείωνε η προθεσμία για να στείλουν την επιστολή για την επέκταση του προγράμματος, φώναξαν περασμένα μεσάνυχτα τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τον είχαν μέχρι το πρωί. Τον πίεζαν να τους δώσει μια γνωμοδότηση, με την οποία θα έλεγε ότι δεν χρειαζόταν η επέκταση της δανειακής σύμβασης και να πάει στη Βουλή και ότι απλώς με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών ήταν έγκυρη και θεωρείτο νόμιμη. Επομένως, δέσμευε την Ελλάδα ως χώρα

Καταληκτικά επί του θέματος, επισήμανε: «Από όσο ξέρω, ο τότε πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου είχε βγει από τα ρούχα του και έλεγε τι με βάζετε εδώ, θα παρανομήσω. Δεν θέλω να πάω φυλακή. Και οι άλλες επεκτάσεις που είχαν γίνει, πέρασαν από τη Βουλή».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη:



newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news