facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΕΙΝΑΠ: «Έμφραγμα» στα αιμοδυναμικά εργαστήρια από χαλασμένα μηχανήματα και ελλείψεις προσωπικού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη (δυσ)λειτουργία των 16 αιμοδυναμικών εργαστηρίων του ΕΣΥ στην Αττική (πρόκειται για εργαστήρια όπου διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες κατ’ έτος, αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος). Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί η Ενωση, το πρόβλημα εντείνεται τους θερινούς μήνες, καθώς τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνουν και την ίδια περίοδο πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για βδομάδες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

«Τόσο παλαιότερα όσο και τώρα παρουσιάζονται συχνά βλάβες στα νοσοκομεία (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο κ.λπ.) που κάνουν μήνες να επιδιορθωθούν λόγω παλαιότητας, άνω της δεκαετίας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά και λόγω της συνεχούς χρήσης. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την Ένωση, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν την αντικατάστασή τους, ωστόσο αυτή γίνεται με το σταγονόμετρο. «Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές. Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό» υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και αναφέρει χαρακτηριστικά πως από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν εξαγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο ως προσφορά από την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένας ενώ ούτε έχουν προβλεφθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων.

Με αυτά τα δεδομένα και τους δραματικά αργούς ρυθμούς αντικατάστασης των παλαιών μηχανημάτων, αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι γιατροί το μάταιον των επιστημονικών τους αγωνιών για το πώς θα μπορέσουν να συμβαδίσουν οι νέες θεραπείες καρδιολογικών νοσημάτων με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στη στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitral clip) με τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του ΕΣΥ.

Ο χάρτης της ΕΙΝΑΠ με τα αιμοδυναμικά εργαστήρια στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 

pinakas1
pinakas2


Από τον πίνακα προκύπτουν έξι απογοητευτικά ευρήματα, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ:

-Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει εγκατασταθεί, παρότι έχει αναγγελθεί η χορηγία της περιφέρειας Αττικής εδώ και ενάμιση χρόνο.

-Πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας.

-Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική αφού το Αιμοδυναμικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον.

-Το νοσοκομείο Αττικόν έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα.

-Το κλείσιμο, λόγω κυρίως των αδειών, και λιγότερο λόγω συντήρησης, εκφράζει ανάγλυφα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί που έχει δρομολογηθεί νέο μηχάνημα υπάρχει πρόβλημα προετοιμασίας και δαπανών, γιατί δεν έχουν προβλεφθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης.

-Τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Γ. Γεννηματάς» αναμένεται να σηκώσουν τεράστιο βάρος στα Αιμοδυναμικά τους εργαστήρια, με την ΕΙΝΑΠ να εκφράζει ανησυχία για το αν μπορέσουν να ανταποκριθούν και να καλεί τους αρμόδιους, από το υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ της Αττικής μέχρι το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ να προβούν σε άμεση παρέμβαση.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news