facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Τουρκία σε ΕΕ: Θα υπάρξει ένταση εάν εμπλακείτε στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, που προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμπλακεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, απειλώντας με επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών επίλυσης του Κυπριακού. 

Σε απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη – εξαιρουμένης της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζει- και που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα διαμηνύει ότι τυχόν τυχόν αποφάσεις εναντίον των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο «θα ήταν λάθος», ενώ επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ζήτημα ως διμερές. 

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν θα ήταν «συνετό» η ΕΕ να ενεργήσει ως «δικαστήριο» για τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα και κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Μάλιστα, η Τουρκία θεωρεί ότι μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά της δραστηριότητάς της στην ΑΟΖ θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή». 

«Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα», γράφει το έγγραφο, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» την περιοχή. 

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η στάση της ΕΕ «εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας»

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, βάσει των οποίων οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε δήθεν νόμιμα δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. 

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004» αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου, που προσθέτουν ότι όλα τα άλλα νησιά, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου. 

Η Άγκυρα επαναφέρει την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper, που καταλήγει λέγοντας ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε.

nonpaper

Το non paper της Τουρκίας, φωτοτυπία του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news