facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Προκαλεί και απειλεί ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι πανικοβλήθηκαν με τα γεωτρύπανα – Δεν υποχωρούμε

Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στα διεθνή εντάλματα σύλληψης που ετοιμάζονται από την Κύπρο τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους και επανέλαβε ότι η απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Αναλυτικά είπε:

«Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον.

Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν ᾽᾽πάλι το ίδιο θα κάνουν᾽᾽. Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Fatih (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα.

Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κυπριακές διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο Φατίχ, που παραμένει από την 4η Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, εξήγησαν. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους —υπουργείο Εξωτερικών, υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και αστυνομία— λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: είχαν νορβηγικό προσωπικό, οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και τώρα έχουν αναλάβει Τούρκοι, σημείωσαν.

Όσον αφορά την πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του Φατίχ εντός κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

eleftherostypos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news