facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Αλαλούμ με τις συντάξεις χηρείας – Στο… σκοτάδι χιλιάδες δικαιούχοι

Στο… σκοτάδι παραμένουν περίπου 45.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, καθώς μέχρι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει ανακοινώσει εάν τα ποσά των συντάξεων τους θα καταβληθούν αυξημένα.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντος από το 50% στο 70% για τις συντάξεις χηρείας είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί πριν από 6 μήνες από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, στο υπουργείο οι αρμόδιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα στον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και περιόρισε δραστικά το ύψος των συντάξεων χηρείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 250 ευρώ. Με παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια οι συντάξεις χηρείας δεν περιορίστηκαν, καθώς θεσμοθετήθηκε το κατώτατο όριο στα 384 ευρώ.

Το αλαλούμ που επικρατεί, εις βάρος των ασφαλισμένων, επιβεβαιώνεται από το γεγονός οτι ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος από την Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο mononews.gr, διαβεβαίωσε οτι το ποσά θα δοθούν αυξημένα, την ίδια στιγμή οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν άγνοια.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των κύριων συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο ξεκινά την Τρίτη 25 Ιουλίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και Πέμπτη 27 Ιουλίου για τα υπόλοιπα ταμεία.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Σε μερίδα μάλιστα συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news