facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις συντάξεις χηρείας: «Έχουμε δέσμευση ότι μέχρι 5 Ιουλίου θα έχουν δοθεί οι αυξήσεις»

Δήλωση της Προέδρου του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Αξιοπρέπεια Ισότητα Αλληλεγγύη, Λαμπρινής Σαμαρά-Κύρκου, στο mononews.gr

Ακόμη και την Παρασκευή 5 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, υπόσχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα καταβάλει τα αναδρομικά ποσά των αυξήσεων για τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου και Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο mononews.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Αξιοπρέπεια Ισότητα Αλληλεγγύη, Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου.

Πριν από λίγο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει την τελευταία στιγμή τους περίπου 45.000 συνταξιούχους ότι δεν θα δουν ούτε αυτό το μήνα την αύξηση του ποσού που λαμβάνουν κατά 20%.

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το mononews.gr είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του για το αλαλούμ που επικρατούσε στο υπουργείου Εργασίας και τον ΕΦΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου δήλωναν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ γνώριζαν ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση μέχρι σήμερα που ολοκληρώθηκε η καταβολή των κύριων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ υποστήριζαν ότι τα ποσά θα δοθούν αυξημένα και μάλιστα θα καταβληθεί και το ποσό για τις συντάξεις Ιουνίου.

Όπως δηλώνει στο mononews.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Αξιοπρέπεια Ισότητα Αλληλεγγύη, Λαμπρινή Σαμαρά- Κύρκου, οι αρμόδιοι από το γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, διαβεβαιώνουν πως θα γίνει μια εμβόλιμη καταβολή τις επόμενες ημέρες με τα αναδρομικά ποσά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

«Δεν αποκλείεται η καταβολή αυτή να πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, αλλάξει η κυβέρνηση, φοβόμαστε ότι θα οι αυξήσεις στις συντάξεις μας θα δοθούν το Σεπτέμβριο», επισημαίνει η κ. Σαμαρά.

Ξεκαθαρίζει ότι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και περιόρισε δραστικά το ύψος των συντάξεων χηρείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 250 ευρώ. Με παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια οι συντάξεις χηρείας δεν περιορίστηκαν, καθώς θεσμοθετήθηκε το κατώτατο όριο στα 384 ευρώ και τώρα επανέρχονται στο ποσοστό που ήταν πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

«Ήταν ανέτοιμοι παρά το γεγονός ότι 2,5 χρόνια γνώριζαν το πρόβλημα», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντος από το 50 στο 70% για τις συντάξεις χηρείας είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί πριν από 6 μήνες από τον κ. Πετρόπουλο, αλλά δεν εξασφαλίστηκε που θα μπορούσε τεχνικά να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και να επανυπολογιστούν εγκαίρως οι συντάξεις.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Σε μερίδα μάλιστα συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news