facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

«Καμπανάκι» για απόσυρση 500 οικονομικών φαρμάκων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις υψηλές επιβαρύνσεις οι οποίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μαζί με τη φορολογία φθάνουν συνολικά το 70% του τζίρου τους. Προειδοποιούν δε για τον κίνδυνο απόσυρσης 500 οικονομικών φαρμάκων, αν διατηρηθούν οι επιβαρύνσεις αυτές.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τονίζει ότι «η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που είναι κατά 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα».
Αναφέρουν ακόμη ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται. Ειδικότερα, η επιβάρυνση των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων στην Ελλάδα με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. 
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τονίζει ακόμη ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς. «Όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις, γιατί αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών. Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική που, πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση, η οποία δεν τους αναλογεί», σημειώνει η διοίκηση της ΠΕΦ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατές: Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει, έξω από κάθε λογική, το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τονίζει τα εξής:
  • Είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συστήματος για τη δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.
  • Θα πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news