facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Στουρνάρας στους F.T.: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές

Νέα προειδοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πως το πακέτο των προεκλογικών παροχών το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της, απηύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μέσω των Financial Times.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα αναμένεται κόπωση στην πορεία των εσόδων και ανύπαρκτα περιθώρια για παροχές, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό οι επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times η προειδοποίηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται μια ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο, μέτρα με τα οποία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως θα τονώσουν τη δημοτικότητα της ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το πακέτο με τις μειώσεις στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό μπόνους μπορεί να κοστίσουν περίπου 1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times σήμερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Η εφημερίδα παραθέτει και δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο ανέφερε ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση υπερέβη τον στόχο του περυσινού έτους, αλλά αντιμετώπισε κριτική από τους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι περιόρισε τη δυνητική ανάπτυξη επιβάλλοντας σημαντικές φορολογικές αυξήσεις μειώνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό για επενδύσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2019 για πλεόνασμα 4,1% εξακολουθεί να υφίσταται. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δοθεί αποζημίωση περίπου 10 δισ ευρώ σε χιλιάδες πρώην υψηλόβαθμους υπαλλήλους οι συντάξεις των οποίων κόπηκαν περισσότερο από 40% από το 2010 ως το 2015. Μολονότι τα χρήματα θα δοθούν σε διάστημα πολλών ετών, μια πρώτη δόση άνω του 1 δισ ευρώ. αναμένεται να καταβληθεί το 2019.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να θεσπίσει αντισταθμιστικά μέτρα αργότερα, αυτό το έτος για να αντιστρέψει την τάση και να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την κεντροδεξιό κόμμα της Νέα Δημοκρατία κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως μια πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για φόρους και συντάξεις, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, από το 24% στο 13%, ένα επίδομα για τους συνταξιούχους που αντιστοιχεί σε σύνταξη ενός μήνα και μια ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη μείωση του αφορολόγητου το επόμενο έτος, ένα μέτρο το οποίο συμφωνήθηκε πέρυσι με τους πιστωτές της Ελλάδας. Εν συνεχεία παραθέτει δηλώσεις του Πίτερ Ντόλμαν, του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο οποίος επισήμανε ότι τα φορολογικά μέτρα θα συρρικνώσουν τη φορολογική βάση της χώρας και «κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία πρέπει να κατευθύνονται».

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news