facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Προσοχή: Ζιζανιοκτόνο κάνει κακό στο ήπαρ σας

Μελέτη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπορικής χρήσης της γλυφοσάτης στη διατροφική αλυσίδα, η οποία σημειωτέον έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και της συχνότητας της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας

Η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του δημοφιλέστερου ζιζανιοκτόνου της Monsanto για το οποίο προσφάτως η εταιρεία καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο να καταβάλλει θηριώδη χρηματική αποζημίωση σε ζευγάρι καρκινοπαθών, τελικά φαίνεται να έχει επιπτώσεις στο ανθρώπινο ήπαρ.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εδραιώνει τον συσχετισμό αυτό σε ανθρώπους και έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ο Δρ. Paul J. Mills, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, εξηγεί σε σχετικό άρθρο ότι μελέτησε την παρουσία της γλυφοσάτης σε δείγματα ούρων δύο ομάδων ασθενών: εκείνων που είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια (τύπος μη αλκοολικής ηπατοπάθειας) και σε άτομα χωρίς την εν λόγω πάθηση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 93 ασθενείς, το 41% ήταν άνδρες, το 42% ήταν καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος 31,8. Με βιοψίες ήπατος καθορίστηκε η παρουσία ή απουσία της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), εθνικότητας ή διαβήτη, τα υπολείμματα γλυφοσάτης ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια, συγκριτικά με ασθενείς με καλύτερη ηπατική κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Mills τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά με τα αποτελέσματα ζωικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπορικής χρήσης της γλυφοσάτης στην διατροφική αλυσίδα, η οποία σημειωτέον έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και της συχνότητας της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται άνοδος τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εντάξουν στο δείγμα της μελέτης μια επιπλέον ομάδα ασθενών που κάνουν διατροφή μόνο με βιολογικά προϊόντα, ώστε να δουν αν μια διατροφή χωρίς παρουσία φυτοφαρμάκων επηρεάζει τους βιοδείκτες της ηπατικής νοσηρότητας.

ygeiamou

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news