facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Διεθνή ΜΜΕ: Τα εκλογικά δώρα του Τσίπρα αναστατώνουν τους πιστωτές των Αθηνών

Τα εκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα με τις φοροελαφρύνσεις και τα επιδόματα στους συνταξιούχους, αναστατώνουν τους πιστωτές των Αθηνών, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μειώνει τους φόρους και ενισχύει τις συντάξεις εξαπατώντας τους δανειστές την ώρα που η αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα δώρα του έρχονται για να ενισχύσει την δημοτικότητά του ενόψει ευρωεκλογών, όπως επισημαίνει δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας. 

Αραβόφωνο δίκτυο «AL JAZEERA» 

«Ο Τσίπρας αναστατώνει τους δανειστές και εγκρίνει μέτρα που επιτρέπουν στους οφειλέτες τη φορολογική ρύθμιση σε 120 δόσεις προκειμένου να αυξήσει τη δημοτικότητά του», γράφει το αραβόφωνο δίκτυο «AL JAZEERA».

«Περισσότερο αντιφατική ήταν η παροχή της 13ης μηνιαίας σύνταξης σε 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία το 2015 με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας που συρρίκνωσαν την οικονομία κατά 3/4 σε σχέση με το 2009. Αντιθέτως, υποχώρησε σε ένα περαιτέρω πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο, το προκλητικό ύφος του προς τους Ευρωπαίους εταίρους επέστρεψε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μια νέα οικονομική πολιτική που θα βελτίωνε το βιοτικό επίπεδο... Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φαίνεται πως διαθέτει αυτοπεποίθηση μπορεί να οφείλεται στο ότι διατήρησε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και ξεπέρασε τους στόχους που τέθηκαν από τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα δείξουν τάσεις σχετικά τις δυνατότητες του κόμματος να επιστρέψει στην εξουσία τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αν οι πρόσφατες φοιτητικές εκλογές 

Γερμανική εφημερίδα «Die Ζeit»

«Η Ελλάδα αποφασίζει να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις συντάξεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει αναπαράγοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Μετά από οκτώ χρόνια θυσίας, έρχεται μία νέα εποχή». 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προωθήσει τις φοροελαφρύνσεις στη βουλή. Η αντιπολίτευση της χώρας τις βλέπει ως ένα εκλογικό δώρο», υποστηρίζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και προσθέτει: 

«Η ελληνική βουλή ενέκρινε τα μέτρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα συνταξιούχων...Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν λιγότερο ικανοποιημένα....Κατηγόρησαν τον αρχηγό της ελληνικής κυβέρνησης ότι με τα μέτρα αυτά θέλει να αυξήσει τη δημοτικότητά του πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου». 

Ελβετική «Neue Zürcher Zeitung» 

«Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να καλύψει τη διαφορά που έχει στις δημοσκοπήσεις με την αντιπολίτευση και να εξασφαλίσει ένα καλό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου», σχολιάζει η εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. 

«Στις Βρυξέλλες, η απομάκρυνση από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας προκαλεί σκεπτικισμό», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα. 

«Μετά από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι Αττικής, η ελληνική αντιπολίτευση βρίσκεται πολύ μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η αλλαγή στην εξουσία που αναμένεται να φέρουν οι γενικές εκλογές του Οκτωβρίου με τον ηγέτη της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ως νέο επικεφαλής της κυβέρνησης, είναι για πολλούς αναλυτές τελειωμένη υπόθεση», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα. 

Φορολογικές περικοπές και επιδόματα συντάξεων

«Στην πραγματικότητα, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σημαντικό, σήμερα είναι περίπου στο 9%.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε μια σειρά ανακουφιστικών μέτρων για τον ελληνικό πληθυσμό...Η ελληνική βουλή ενέκρινε τα μέτρα. Ελπίδα της κυβέρνησης είναι να κάνει μια ανατροπή ακόμη και πριν τις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές. Αν είναι δυνατόν, να μειώσει περαιτέρω τη διαφορά που έχει με την αντιπολίτευση στις εκλογές αυτές που αποτελούν μία δοκιμή για την κυβέρνησή του, ίσως στο 5%... τότε όλα θα είναι δυνατά τον Οκτώβριο...», γράφει το δημοσίευμα.

«Συνολικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσίπρας θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου με το ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, η Αθήνα μείωσε τον στόχο του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό στο 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως, παρά τη λήξη του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018, την δημοσιονομική της κυριαρχία και θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ετήσιο πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ως εγγύηση για τις μελλοντικές αποπληρωμές χρεών, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ... Η Αθήνα έχει σήμερα σημαντικά αποθέματα μετρητών χάρη στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση», προσθέτει η ελβετική εφημερίδα. 

«Μια επίσημη απάντηση από τους δανειστές σε αυτή την προτεινόμενη λύση εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες ήταν επιφυλακτικές. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αθήνα δήλωνε ρητά ότι η ελληνική δημοσιονομική πολιτική προχωρά προς τη λάθος κατεύθυνση», σημειώνει το δημοσίευμα.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news