facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Κύπρος: Με βέτο για την Τουρκία προειδοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης τους ηγέτες της ΕΕ

Αποκάλυψη Αναστασιάδη στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προειδοποίηση του στο Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

«Μην με παρεξηγήσετε αν θα θέσω βέτο σε θέματα που αφορούν την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:

1. Στο πλάνο υπάρχουν μέτρα - παρέμβασης σε περίπτωση εξόρυξης Φ.Α. από την Άγκυρα.

2. Προστατευτικά μέτρα με οικονομικές κυρώσεις

Η Λευκωσία αναγνωρίζει ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή. Ένα πρώτο βήμα ήταν το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, «το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

Οι διαφωνίες ΑΚΕΛ - Κυβέρνησης ΔΗΣΥ ωστόσο δεν έλειψαν. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβάζει διαφορετικά την ανάγκη κινήσεων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ τον Σεπτέμβριο του 2017. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ουσία, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνία».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ επίσης περιλαμβάνει:

- Συνομιλίες σε δύο τραπέζια, το ένα με μία σύνθεση να συζητήσει την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού και στο άλλο, με άλλη σύνθεση, τις εσωτερικές πτυχές.

- Όχι σε χρονοδιαγράμματα αλλά συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

- Επαναβεβαίωση της σύγκλισης που υπάρχει για τους φυσικούς πόρους και τα έσοδα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «δικαίωμα του Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν τις οποιεσδήποτε απόψεις τους, η χώρα τελεί υπό απειλή, η χώρα κινδυνεύει, προέχει η ενότητα».

Πιο δυναμικές προτάσεις υποβλήθηκαν από κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η ΕΔΕΚ ζητά μια στοιχειώδη αεροναυτική στήριξη από τις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι: «για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πέραν των μέτρων που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει, το ΕΛΑΜ ζητεί την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. Επίσης και την ενεργοποίηση του άρθρου 42/7 για υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την Κύπρο

Οι Οικολόγοι ζητούν την σύγκληση έκτακτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατά ανάλογο τρόπο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην περίπτωση της Κριμαίας.

«Το κοινό ανακοινωθέν λέει αυτά που συμφωνήσαμε να ειπωθούν. Ξεχωριστές δηλώσεις υποσκάπτουν την κοινή θέση και την προσπάθεια ενότητας σε κοινές θέσεις. Εκείνο που προέχει τώρα είναι η ενότητα», αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

Πάντως το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι αν στην εξίσωση της προκλητικότητας της Άγκυρας στη Λευκωσία μπαίνουν οι ευρωτουρκικές θέσεις.

pronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news