facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πυρ ομαδόν στον Πολάκη από τον ιατρικό κόσμο: Κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις για τα διαγνωστικά

Πυρ ομαδόν από τον ιατρικό κόσμο κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη για τις πολιτικές σκοπιμότητες που καταλόγισε μέσω facebook στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς αναφορικά με τις κινητοποιήσεις τους (ο κλάδος των ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ανακοινώσει πως οι μονάδες θα είναι κλειστές από αύριο έως και το Σάββατο για όλους τους πολίτες, είτε ως ασφαλισμένους είτε ως ιδιώτες).

Η Συντονιστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) μετά τις αιτιάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι επέλεξαν το συγκεκριμένιο τριήμερο, προ των εκλογών, για την απεργιακή κινητοποίησή τους εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητας, απάντησαν πως αίτημά τους είναι «μόνο η καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον ελληνικό λαό και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».

Αναφέρουν επίσης πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες «κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του ΕΟΠΥΥ που δημεύει το 70% των εσόδων τους μέσω του Clawback και του Rebate».

«Έχουμε κατά επανάληψη ζητήσει να αναθεωρηθεί άμεσα αυτό το πλαίσιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή τα ιατρικά εργαστήρια και τον Έλληνα γιατρό στην ανεργία και στη μετανάστευση» επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή και καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι «κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις μας, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την κινητοποίησή μας για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό».

Καταλήγοντας αναφέρουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και πως θα ακολουθήσει κλιμάκωση του αγώνα «για να προασπίσουμε την επιστημονική και επαγγελματική μας επιβίωση καθώς και το δικαίωμα του ασθενή για αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας».

Υπενθυμίζεται πως και ο ΕΟΠΥΥ «είδε» στις κινητοποιήσεις μόνο σκοπιμότητες και συμφέροντα, γράφοντας στην απάντησή του προς τη Συντονιστική εποτροπή των ιδιωτικών κέντρων πως πρόκειται για «προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας». Προειδοποίησε επίσης πως «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων». Υποστηρίζει τέλος, με την ευκαιρία της τριήμερης απεργίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων πως προσπαθεί να βρει μια λύση σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους.

ΙΣΑ: στηρίζουμε τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς

Τη συμπαράστασή του στην τριήμερη κινητοποίηση που προκήρυξαν οι ιδιωτικές Ενώσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (23 έως 25 Μαΐου) εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατέψει τους γιατρούς μέλη του, απέναντι σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική αυθαιρεσία που θα επιχειρηθεί εις βάρος τους.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις των εργαστηριακών γιατρών να βρεθεί λύση, καθώς με το clawback και το rebate δημεύεται το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει επίσης την αγανάκτησή του για την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ότι μεταξύ άλλων «ενέχει απειλητικούς υπαινιγμούς για τους γιατρούς που θα ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής».

ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ: εξανεμίζεται το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας

Και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχει στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από κοινού με το μέτωπο του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας με την μορφή της απεργίας για τις επόμενες τρεις ημέρες.

«Τα ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι κλειστά με το κόστος της απεργίας αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους ιατρούς» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και εξηγούν πως «ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς».

Υπογραμμίζουν, απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πως υπάρχει συντριπτική δήλωση συμμετοχής (πάνω από το 95%) των ιατρών στην απεργία από τις περισσότερες περιοχές της χώρας και διαβεβαιώνουν «δεν μας αγγίζει καμία απειλή του Υπουργού ή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news