facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Εμπειρογνώμονας οικογενειών για το Μάτι: Η Πυροσβεστική απέκρυψε το δεύτερο καταγραφικό

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενήργησε ο Εισαγγελέας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζήτησε, μεταξύ άλλων ανακριτικών πράξεων, από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα της ΕΛΑΣ, να κατασχέσει από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος το καταγραφικό μηχάνημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σ΄ αυτό.

Μόνο που στα χέρια των δικαστικών αρχών έφθασε μόνο το ένα. Προφανώς εξαιτίας άγνοιας ότι υπάρχουν 2 καταγραφικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση:

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΕΣΚΕ, αναφορικά με τα καταγραφικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής προβλέπονται τα εξής:

α) Στο 199 ΣΕΚΥΠΣ, - το ένα από τα τρία Επιχειρησιακά Κέντρα - που λειτουργεί υπό τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες του 199 ΣΕΚΥΠΥΣ καταγράφονται καθ΄ όλο το 24ωρο από ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα>>.

β) Επίσης, στο άλλο Επιχειρησιακό Κέντρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό την ίδια Διοίκηση του ΕΣΚΕ και στο άρθρο 24 της ανωτέρω απόφασης, ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες συνομιλίες του ΚΕΠΠ καταγράφονται σε ψηφιακό σκληρό δίσκο καθ΄ όλο το 24ωρο από καταγραφικό μηχάνημα που είναι μόνιμα εγκαταστημένο στο κέντρο>>.

Είναι προφανές από την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής, ότι στο ΕΣΚΕ υπάρχουν και λειτουργούν δύο - και όχι ένα - αυτοτελή καταγραφικά μηχανήματα συνομιλιών, ένα στο 199 ΣΕΚΥΠΣ και ένα στο ΚΕΠΠ. Εξάλλου το ΕΣΚΕ κατά την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής υπάγεται στην αρμοδιότητα κι ευθύνη του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του ΠΣ, που ήταν κατά την εθνική τραγωδία της 23 Ιουλίου 2018 ο νυν Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.

Γιατί λοιπόν ο νυν Αρχηγός ΠΣ, στον οποίο υπάγεται το ΕΣΚΕ και ο τότε Διοικητής του ΕΣΚΕ απέκρυψαν από την Αστυνομία, που μετέβη στις εγκαταστάσεις του στο Χαλάνδρι για την κατάσχεση του καταγραφικού κατά την εντολή του Εισαγγελέα, ότι υπάρχει και δεύτερο καταγραφικό στο ΚΕΠΠ - γιατί αυτό δεν το γνώριζε ούτε ο Εισαγγελέας ούτε οι αστυνομικοί - και να το παραδώσουν;

Τι σημαντικές λοιπόν συνομιλίες περιέχει το συγκεκριμένο καταγραφικό του ΚΕΠΠ και αποφασίστηκε από τους ανωτέρω να μην παραδοθεί προς κατάσχεση κι έτσι μέχρι σήμερα να μην έχει περιληφθεί στο σχετικό φάκελο της δικογραφίας αυτής και συνεπώς το περιεχόμενο αυτού να μην έχει λάβει υπόψη του ο Εισαγγελέας κατά τη σύνταξη του σχετικού πορίσματός τους; Μήπως υπάρχουν συνομιλίες που εκθέτουν τους αρμόδιους υπουργούς και απεκρύβη σκόπιμα για συγκάλυψη ευθυνών Άμεσα πρέπει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να παραγγείλει την κατάσχεσή του και του δεύτερου καταγραφικού μηχανήματος πριν καταστραφούν οι συνομιλίες».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news