facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΣτΕ: «Όχι» στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για λίμνη Μαραθώνα και Αττική Οδό

Οι Δήμοι δεν μπορούν να επιβάλλουν τέλη φωτισμού και τέλη ηλεκτροδότησης για κοινόχρηστους χώρους. Αυτό έκρινε με αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απορρίπτοντας σχετικές αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ενώπιον του.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Μαραθώνα ζητώντας να αναιρεθούν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, που είχαν δικαιώσει την ΕΥΔΑΠ, στην οποία ο εν λόγω Δήμος είχε επιβάλλει φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων ύψους 2.320.000 ευρώ. Ο φόρος είχε επιβληθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Δήμο για τη φωταγώγηση της λίμνης Μαραθώνα. Μάλιστα, το ύψος του φόρου είχε υπολογιστεί για όλη την έκταση των 93.050.000 τ.μ. που καταλαμβάνει ο υδάτινο όγκος της λίμνης.

Οι σχετικές αιτήσεις του Δήμου απορρίφθηκαν από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε έκρινε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος σε κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, η λίμνη Μαραθώνα δεν αποτελεί ιδιωτικό ακίνητο αλλά κατά τον Αστικό Κώδικα «πράγμα εκτός συναλλαγής, προορισμένο για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού συνισταμένου στην εξασφάλιση της παροχής του αναγκαίου για την επιβίωση του ανθρώπου πόσιμου νερού».

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η λίμνη του Μαραθώνα «δεν αποτελεί χώρο, του οποίου η έκταση μπορεί να υπολογισθεί για την επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων» και έτσι μη νομίμως η έκταση της εν λόγω λίμνης υπήχθη στον επίμαχο φόρο.

Η Αττική Οδός

Παράλληλα, το ΣτΕ απασχόλησε και υπόθεση που αφορά σε τέλη που είχε επιβάλει ο Δήμος Ασπροπύργου στην Αττική Οδό. Τα τέλη αυτά, ύψους 41, 6 εκατ. ευρώ, αφορούσαν σε καθαριότητα και φωτισμό του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται μέσα στα διοικητικά όρια του εν λόγω Δήμου και επιβλήθηκαν για το χρονικό διάστημα 2002-2010.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε δικαίωσε το Δήμο Ασπρόπυργου για τα τέλη κρίνοντας ότι νόμιμα τα επέβαλλε στην Αττική Οδό.

Ωστόσο, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαφορετική άποψη καθώς αναίρεσε τις εφετειακές αποφάσεις κρίνοντας ότι τα τέλη ύψους 41,6 εκατ. ευρώ καταλογίσθηκαν μη νομίμως στην Αττική Οδό. Μάλιστα, διέταξε το Δήμο να επιστρέψει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στην Αττική Οδό εντόκως με επιτόκιο 6% από την ημέρα καταβολής τους.

lawandorder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news