facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Με... ραντεβού στις ΔΟΥ από τον Σεπτέμβριο

Με «ραντεβού» θα γίνεται σύντομα η επίσκεψη των πολιτών στην εφορία, καθώς η ηλεκτρονικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών καθιστά όλο και λιγότερο αναγκαία την αυτοπρόσωπη προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Στόχος της ηγεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η Ελλάδα να καταστεί Βρετανία και ΗΠΑ, όπου οι φορολογούμενοι δεν έχουν επαφή με τους εφοριακούς υπαλλήλους, παρά μόνον εάν αυτό απαιτηθεί από ίδια τη φορολογική διοίκηση για ελεγκτικούς σκοπούς.

Ενδεικτικά, αυτός ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ δρομολογείται με την ηλεκτρονικοποίηση φορολογικών υπηρεσιών όπως η πλήρης διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς επίσκεψη στην εφορία, η δήλωση δωρεών μέσω του Taxisnet, η αυτόματη ενημέρωση του μητρώου φορολογουμένων από τα λοιπά μητρώα του Δημοσίου, αλλά και με τη διασύνδεση του φορολογικού μητρώου με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Καθώς βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο στάδιο πριν να μπει τέλος στις επισκέψεις των πολιτών στις εφορίες, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ δρομολογεί ένα νέο τρόπο εισόδου των συναλλασσομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 2.400 καρτών που θα χρησιμοποιούνται για την είσοδο επισκεπτών στις υπηρεσίες και κτίρια της φορολογικής διοίκησης. Ο διαγωνισμός θα τρέξει μέσα στο Μάιο και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι κάρτες θα έχουν παραδοθεί στην ΑΑΔΕ πριν από το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση οι κάρτες θα διατεθούν για την είσοδο των πολιτών σε 70 υπηρεσίες – κτίρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η κάθε κάρτα θα είναι μεγέθους 9,5Χ7.5 εκατοστών και δύο όψεων. Στην πρόσθια όψη θα αναγράφεται το εθνόσημο, το λογότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το όνομα της αντίστοιχης υπηρεσίας για την οποία προορίζεται (π.χ. ΔΟΥ Κηφισίας, ΚΕΦΟΜΕΠ, κ.α..), η ένδειξη «Επισκέπτης- Visitor» και αρίθμηση σε διακριτικό σημείο. Στην πίσω όψη της κάρτας θα αναγράφεται η φράση «να επιστραφεί η κάρτα κατά την έξοδο του επισκέπτη».

Με την υιοθέτηση της σχετικής κάρτας η είσοδος του κοινού στις εφορίες θα γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό εξυπηρετεί και λόγους ασφαλείας, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας των υπάλληλων των εφοριών, αλλά και λόγους στατιστικής καταγραφής των επισκεπτών (κάτι που δεν γίνεται σήμερα).

Σε κάθε περίπτωση η χρήση της κάρτας είναι ένα ξεκάθαρο βήμα που δείχνει πως η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης προχωρά και πως οι μαζικές εισροές φορολογουμένων στις ΔΟΥ ανήκουν στο παρελθόν.

cnn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news