facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αλ. Τσίπρας-Ζ. Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί

«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), στα Σκόπια.

Όπως είπε, η χώρα του φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, γεγονός που συνιστά «ιστορικό ορόσημο». «Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, αφήνουμε πίσω μας τις διαφορές, ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά» είπε ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως», δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις τους.

«Ο κ. Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε το σχέδιο δράσης. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ, συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε.

Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες και ενημέρωσε πως σήμερα το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών, όπου θα συμμετάσχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα.

«Η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος τους προηγούμενους μήνες έκανε «έναν πολύ καλό φίλο. Ο κ. Τσίπρας είναι δικός μου φίλος και φίλος της χώρας μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλέξης Τσίπρας: Καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια

«Είναι μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες, σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημείωσε, με τη συνάντηση των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται «ένα καινούριο αφήγημα για τα Βαλκάνια, που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη. Θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μάς φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες κι ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας» συμπλήρωσε.

«Κουβεντιάσαμε σε βάθος πώς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και με άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία». «Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 140 επιχειρηματιών» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα».

Στο διπλωματικό επίπεδο, κατά τον κ. Τσίπρα οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου. «Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, με τον Ζόραν Ζάεφ συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, η κυβερνο-άμυνα, οι στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά κυρίως η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία.

«Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το "αντάλλαγμα" για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Μιλήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, «αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας».

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, επίσης, οι χώρες τους να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών, μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και στη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, υπογράφουν, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες, συνοριακής διόδου, η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπε να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σήμερα κλείνουν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά κι εκπαιδευτικά θέματα, «που είναι πολύ κρίσιμα γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα Φραγκίσκου ότι «όσοι χτίζουν τείχη, στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά».

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο» το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος» είπε, επισημαίνοντας πως οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

«Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια πριν» είπε. Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

«Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες, και αυτούς που διαφωνούν, και αυτούς που διαφωνούν.

Επιπλέον, παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία, η οποία θα εφαρμοστεί.

Ζ. Ζάεφ: Θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίησή της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ζόραν Ζάεφ. Όπως σημείωσε, «το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας. Όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς απο την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα. Δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς για τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

«Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλους» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας και θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της Ε.Ε.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news