facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται απλή αναλογική & στις εκλογές ΚΕΔΕ, ΠΕΔ

Ρύθμιση με την οποία η απλή αναλογική που θεσμοθετήθηκε με τον «Κλεισθένη Ι» στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων θα ισχύσει και στην εκλογή των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, θα αλλάζει σημαντικά το ισχύον ΠΔ 75/2011.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

-Η εκλογή εκπροσώπων για τις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) από τα δημοτικά συμβούλια δεν θα γίνεται όπως σήμερα με βάση το ΠΔ 75/2011, το οποίο ορίζει ότι τα 3/5 προέρχονται από την πλειοψηφία και τα υπόλοιπα 2/5 από τις άλλες παρατάξεις αλλά με βάση την απλή αναλογική. Δηλαδή, ανάλογα με το ποσοστό που έχει κάθε παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο θα εκλέγει και τους αντίστοιχους εκπροσώπους που τις αντιστοιχούν. Για παράδειγμα αν ένας δήμος εκλέγει 10 εκπροσώπους στην ΓΣ της ΠΕΔ, ενώ μέχρι σήμερα στην παράταξη του δημάρχου αναλογούσαν έξι εκπρόσωποι και μόλις τέσσερις σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, από την στιγμή της ρύθμισης και μετά θα εκλέγει αριθμό εκπροσώπων με βάση το ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές.

-Θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των 500 μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ από την οποί εκλέγεται το 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με βάση το ΠΔ 75/2011, σήμερα στην ΓΣ της ΚΕΔΕ συμμετέχουν οι 325 δήμαρχοι και μόλις 175 δημοτικοί σύμβουλοι. Στόχος είναι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων να είναι τουλάχιστον ίσος ή και μεγαλύτερος από τον αριθμό των δημάρχων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η νέα Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που θα προκύψει τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο να αριθμεί 750 με 800 μέλη. Δηλαδή, 332 δήμαρχοι (σ.σ. μετά το «σπάσιμο» των πέντε δήμων) και άλλοι τόσοι ή και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.

-Συζητείται αν θα αλλάξει και η αναλογία στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι 31 εκ των οποίων 20 δήμαρχοι (19 που εκλέγονται +1, ο δήμαρχος Αθηναίων που συμμετέχει ex officio) και 10 δημοτικοί σύμβουλοι. Στόχος είναι η κατανομή, όπως στην Γενική Συνέλευση, να γίνεται ισομερώς ανάμεσα στους δημάρχους και στους δημοτικούς συμβούλους.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news