facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Παραγγελία ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων

Λίγο πριν τις εκλογές ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν σε πάνω από 115 πρόσωπα -τραπεζικά στελέχη και υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων της περιόδου 2000-2011.

Τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές, που ενέκριναν τα δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Attica.

Η σχετική δικαστική έρευνα διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (ως προς τα τραπεζικά στελέχη) και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή (ως προς τους ταμίες των κομμάτων).

Το ύψος των δανείων που ερευνήθηκαν ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανασύρθηκε εν νέου έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, το 2017, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Γεωργίου Καλούδη, το οποίο έκανε λόγο εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα, απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση που θα ελάμβαναν, η οποία υπολογιζόταν σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που είχαν τα κόμματα, όταν λάμβαναν τα δάνεια.

Στο μεσοδιάστημα ψηφίστηκε η γνωστή τροπολογία του 2013, η οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο κάτω από δύο προϋποθέσεις:

1) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών, δηλαδή των επιτροπών πιστοδοτήσεων, που πράγματι υπήρχαν και

2) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γεωργίου Καλούδη, που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, η τροπολογία ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν, αφού δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση των κομμάτων σύμφωνα με τον αστάθμητο παράγοντα της μελλοντικής εκλογικής δύναμης του κάθε κόμματος. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά την η εισαγγελική άποψη τα δάνεια αυτά, κυρίως ένα μεγάλο μέρος που προέρχονται από τις τράπεζες Πειραιώς -ως διαδόχου της Αγροτικής Τράπεζας- και της Attica, με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έχουν καταστεί απαιτητά.

Πάντως, εισαγγελικό ποινικό ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, στα οποία καταβάλλονται οι δόσεις και είναι ενήμερα και έτσι ως προς αυτά τα δύο κόμματα η δικογραφία αρχειοθετείται.

Ανακοίνωση της ΝΔ

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό» ήταν το σχόλιο της ΝΔ για την παραγγελία των ποινικών διώξεων.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Για το θέμα των δανείων των κομμάτων σας παραπέμπουμε στην από 13-9-2018 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την οποία σας παραθέτουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, και στη συνέχεια παρατίθεται το ακόλουθο κείμενο: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε "η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)". Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.

Έχουν ήδη τελειώσει……».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news