facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Απομακρύνεται ο Ρουμελιώτης από την Attica Bank

Την απομάκρυνση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Τράπεζας Αττικής εισηγήθηκε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο.

Η εισήγηση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, έστειλε την σχετική εισήγηση της στον ESM και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να κινητοποιηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του.

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, ήδη οι ζυμώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι αρκετές. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα που δυνητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη στιγμή που εκείνος αποχωρήσει από την τράπεζα. Μεταξύ αυτών, έχουν ακουστεί τα ονόματα της Κερασίνας Ραυτοπούλου, της Μαρίκας Φραγκάκη, ενώ ακούγεται και ένα όνομα-έκπληξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο κ. Ρουμελιώτης έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα όσα του καταλογίζει εναντίον του. Στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει με παρέμβασή του στον Εισαγγελέα. Η ΕΠΑΘ συνεδρίασε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο δεν έχει εκδώσει μέχρι τώρα επισήμως την απόφασή της. Μάλιστα εμφανιζόταν πρόθυμη να περιμένει τον πρόεδρο της Attica Bank να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις.

Πάντως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Ρουμελιώτης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως σχετικά με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν μεταβιβαστεί σε fund, απαίτησε από το εκτελεστικό όργανο της τράπεζας να επιστραφούν πίσω σε αυτή. Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ εξετάζει αν ο κ. Ρουμελιώτης, αν και δεν έχει εκτελεστικές δυνατότητες ως πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank, παρενέβη στα εκτελεστικά όργανα της τράπεζας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Οι λόγοι της αντικατάστασης

Στην απόφαση της απομάκρυνσης βάρυνε ιδιαίτερα το επεισόδιο άσκησης της σωματικής βίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Πανταλάκη, καθώς κρίθηκε ότι το γεγονός, το οποίο δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, διέσυρε την Τράπεζα Αττικής τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, καθώς ήταν ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα τραπεζικά χρονικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, ούτε καν έκανε λόγο για ατυχές γεγονός.

Ο δεύτερος λόγος, που ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη στην απόφαση της επιτροπής της ΤτΕ, είναι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο μη εκτελεστικός διευθυντής έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή και ανάμειξη στην καθημερινή τραπεζική πρακτική των εκτελεστικών οργάνων της τράπεζας – και μάλιστα σε σημαντικότατες υποθέσεις, όπως η εκχώρηση διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ στην PIMCO.

Αυτό που πλέον θεωρείται βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κ. Ρουμελιώτη και ακολούθως να καταθέσει τις προτάσεις της στην ΤτΕ, η οποία θα ζητήσει την τελική έγκριση του διάδοχου προσώπου από τον ESM.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news