facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

400 τόνοι εκρηκτικά αλλά ένοχος ουδείς

«Ορφανές» οι εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν στο πλοίο «Andromeda», καθώς και οι εννέα κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι από το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ● Η υπόθεση εμφανίζει... ομοιότητες με αυτήν του «Noor One».

Μετά την απόφαση για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One», σύμφωνα με την οποία υπήρξε μια αόρατη εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και σχεδόν χωρίς μέλη, χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απεφάνθη πως και στην υπόθεση του πλοίου-βόμβα, όπως ονομάστηκε το φορτωμένο με πάνω από 410 τόνους εκρηκτικά φορτηγό «Andromeda», όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Η απόφαση -ελλείψει επαρκών στοιχείων- ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι (πλοιοκτήτης, πλοίαρχος και ύπαρχος) θα έπρεπε να θεωρηθούν ένοχοι για όλες τις βαρύτατες κατηγορίες: αυτουργία και συμμετοχή σε μεταφορά και παράνομο εφοδιασμό ομάδων με πολεμικό υλικό, διατάραξη ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας και παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. σε βάρος της Λιβύης.

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, τελικός παραλήπτης του επικίνδυνου φορτίου θα ήταν εταιρεία εξορύξεων στην Αιθιοπία, ενώ ως αποστολείς-προμηθευτές εμφανίζονταν δύο ημικρατικές εταιρείες κατασκευής εκρηκτικών υλών, με έδρα την Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας «κατείχαν και μετέφεραν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές [...] με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα της Λιβύης η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Το έπραξαν αυτό μεταφέροντας εκρηκτικές ουσίες από τη Μερσίνα της Τουρκίας προς τον λιμένα Μισράτα (Μιζουράτα) της Λιβύης, ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται (κανονισμός 216/44 Συμβούλιο της Ευρώπης) η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή εξοπλισμού [...]. Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση και ενεργώντας από κοινού και έχοντας κοινό δόλο διατάρασσαν την υδάτινη συγκοινωνία και την ασφάλεια των πλοίων, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα».

Τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας πλοιοκτήτης είχαν προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν τα εκρηκτικά στη Μισράτα της Λιβύης, κατά παράβαση του εμπάργκο για την πώληση όπλων που ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη μαστιζόμενη από εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα.

Στο μοναδικό σημείο όπου συμφώνησαν ο εισαγγελέας και οι δικαστές ήταν η αθώωση των αλλοδαπών μελών του πληρώματος, δεδομένου ότι ούτε γνώριζαν, ούτε ήταν σε θέση να γνωρίζουν την πορεία του πλοίου.

«Θύμα ναυταπάτης»

Από την ημέρα που βρέθηκαν τα εκρηκτικά, ο αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της εταιρείας Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρος Ρέλλος, δήλωσε («Εθνος», «Huffington Post» αλλά και στο υπόμνημά του) ότι τα εκρηκτικά δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Λιβύη αλλά «στους νόμιμους παραλήπτες τους, που ήταν δύο εταιρείες στην Αιθιοπία», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η εταιρεία του έπεσαν θύμα ναυταπάτης.

Το γερασμένο 39χρονο φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας άλλαζε σαν τα πουκάμισα σημαίες από το 2014 που πέρασε στην κατοχή της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πλοίο υπήρχε από το 2015 απαγόρευση κατάπλου σε όλα τα λιμάνια της Ε.Ε.

Στις 21 Μαρτίου το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη των εκρηκτικών, τα οποία έχουν αποθηκευτεί για λόγους ασφαλείας σε εγκαταστάσεις του Στρατού στις Σέρρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία Τρουπή, ήταν εισαγγελέας και στην υπόθεση του πλοίου «Noor One» με τους 2,1 τόνους ηρωίνη. Μάλιστα μετά την εξαιρετικά επιεική -κατά την κρίση της- απόφαση του δικαστηρίου είχε υποβάλει έφεση.

Συμπτωματικά επίσης πρόεδρος στη δίκη του «Andromeda» ήταν ο ένας από τους τρεις εφέτες που εξέδωσαν την πρωτόδικη απόφαση για το «Noor One».

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news