facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Τι φέρνουν τα 18 νομοσχέδια της κυβέρνησης: Δώρα και αναδρομικά στην προεκλογική «ατζέντα»

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά… δεκαοκτώ νομοσχέδια με θετικά μέτρα θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν επίσης τα αναδρομικά, αλλά και η επαναφορά των «δώρων», όπως αναμένεται να επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Στα 18 νομοσχέδια, στην κυβέρνηση προσμετράνε μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις, τον «κλιμακωτό» ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για χρέη στο δημόσιο, οι μικροπιστώσεις, η αναπτυξιακή τράπεζα, το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα προστασίας της α΄κατοικίας μετά τον νόμο Κατσέλη, του οποίου οι σχετικές διατάξεις εκπνέουν σήμερα.

Το νομοσχέδιο για το διάδοχο σύστημα προστασίας της κατοικίας των δανειοληπτών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Δευτέρα ή Τρίτη, για να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Εν όψει Eurogroup, το νομοσχέδιο και η Έκθεση των Θεσμών εξετάστηκαν στο EWG εχθές, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την λήψη απόφασης εκταμίευσης της δόσης, αναγνωρίζοντας πως θα έδινε αρνητικό σήμα στις αγορές αν υπήρχε απορριπτική απόφαση.

Στις «θετικές ειδήσεις» εντάσσεται και η έκδοση ομολόγου, καθώς κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες «δεν αναμένεται να αργήσει πολύ», θεωρώντας «πιθανό» να πρόκειται για ομόλογο δεκαετούς διάρκειας.

Και αναδρομικά ενόψει…

Ωστόσο το «ανατολίτικο παζάρι» με τους θεσμούς θα συνεχίζεται ακόμα και μετά το Eurogroup, ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Παρότι αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε χθες δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια επαναφοράς των Δώρων (ή και άμεσης χορήγησης Δώρου Πάσχα ύψους 170 εκατ. ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος είχε ανοίξει παράθυρο για χορήγησή τους. Με δηλώσεις του στον Θέμα FM 104,6 oυφυπουργός επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και «τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει απασχολήσει και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξετάζοντας σαν λύση να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς, το εφάπαξ κόστος που προκύπτει για δαπάνες, εάν προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες όπως ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Από την άλλη, αν επανέλθουν τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο, δηλαδή να κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news