facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Λάρισα: Έφεση Δήμου κατά δικαστικής απόφασης για 13ο-14ο μισθό σε 82 εργαζόμενους

Την άσκηση έφεσης κατά απόφασης δικαστηρίου της Λάρισας, που δικαιώνει 82 εργαζομένους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και της υποψήφιας δημάρχου Ρένας Καραλαριώτου.

Οι 82 εργαζόμενοι που τη διετία 2015 – 2017 απασχολήθηκαν ως συμβασιούχοι στον Δήμο Λαρισαίων, δικαιώθηκαν μετά από προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να δικαιούνται δώρα εορτών και επιδόματα αδειών για την επίμαχη διετία, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους εργαζόμενους να ανέρχεται στις 140.000 ευρώ και στις 200.000 ευρώ με τις εισφορές, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων να ασκηθεί έφεση κατά της αρχικής απόφασης του Δικαστηρίου της Λάρισας και στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί θετικά, για το σύνολο των εργαζομένων, τότε ο Δήμος να ανακαλέσει την απόφασή του (περί έφεσης) και να διεκδικήσει από την Πολιτεία το χρηματικό ποσό για την κάλυψη απωλειών στο σύνολο των υπαλλήλων του.

Ο κ. Καλογιάννης, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των εργαζομένων να διεκδικεί την αποκατάσταση περικοπών, τόνισε ότι το θέμα των 82 εργαζομένων αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα. Διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που ο Δήμος δεν ασκήσει έφεση, τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο όταν μέχρι το καλοκαίρι αναμένονται αποφάσεις 23 ακόμη δικαστηρίων.

Κυρίως όμως εν όψει της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Καλογιάννης ζήτησε από τους εργαζόμενους να «κάνουν λίγο υπομονή» αφού στην περίπτωση που δικαιωθούν οι προσφεύγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο, τότε για το σύνολο των εργαζομένων ο Δήμος Λαρισαίων θα απαιτηθεί να καταβάλει ποσό που εκτιμάται πως ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την κατανόηση των εργαζομένων προκειμένου, στην περίπτωση θετικής έκβασης, να υπάρξει συνολική ρύθμιση για όλους και να απαιτηθούν τα χρήματα από την Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο «αφού κανένας δήμος δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει αυτά τα ποσά» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε ο δήμαρχος, η απόφαση θα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων και όχι μόνο σε εκείνους που δικαιώθηκαν δικαστικά γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν δικαιώθηκαν στα δικαστήρια αλλά και εργαζόμενοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση που το ΣτΕ δεν δικαιώσει τους εργαζόμενους τότε ο Δήμος θα ανακαλέσει την έφεση και θα καταβάλει τα χρήματα στους 82.

Ο κ. Καλογιάννης αφού υπενθύμισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων σε αρκετές περιπτώσεις κατέφυγε στα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων, κάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση με αφορμή και την ηθική διάσταση του θέματος.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, Ζήσης Γκαραλιάκος, απαίτησε «την άμεση πληρωμή των 82» ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο «να λάβει πολιτική απόφαση με την οποία να καλυφθούν οι απώλειες στο σύνολο των εργαζομένων στον Δήμο». Ασκώντας τέλος κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «τα περί έφεσης αποτελούν παιχνίδι» καλώντας τον δήμαρχο να δώσει εντολή για όλους τους εργαζόμενους.

«Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τη φιλεργατική μας στάση» απάντησε ο κ. Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί υπηρεσιακά τέτοια απόφαση.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news