facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Δάνεια κομμάτων: Παρέμβαση της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου μετά όσα είπε στην απολογία του ο Θ. Τσουκάτος

Εισαγγελική έρευνα για όσα ανέφερε στην απολογία του για την υπόθεση της Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος περί εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Με αφορμή τα όσα είπε σχετικά ο Θ. Τσουκάτος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με παραγγελία της προς την επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις και να συσχετιστεί η υπόθεση με την ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Αφορμή για την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε αποσπάσματα από την απολογία του Θεόδωρου Τσουκάτου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Siemens.

Μεταξύ άλλων ο άλλοτε “στρατηγός” της Χαριλάου Τρικούπη περιέγραψε το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, δίνοντας ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) πως μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε “ιδιωτική χρηματοδότηση” περί τα 16 δισ. δρχ.

Μάλιστα, ο κ. Τσουκάτος αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που ήταν π.χ

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

-Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)


-Προεκλογικές συγκεντρώσεις : Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)

Τσουκάτος για τα δάνεια κομμάτων

Οι αναφορές αυτές έγιναν στο δικαστήριο, καθώς τόσο ο πρόεδρος της έδρας, όσο και η εισαγγελέας, συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις τους ήταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του κ. Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Τσουκάτος επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news