facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Παυλόπουλος: Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία για τους Τσάμηδες

Μήνυμα αρραγούς ενότητας για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κόνιτσα όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της ορεινής κωμόπολης από τον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς τους γείτονες, ανάμεσα σε αυτούς και την Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι στήριξη των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των Ναζί, Τσάμηδων συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Μηνύματα έστειλε επίσης προς τα Σκόπια και την Τουρκία ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμής υποδοχής στην Κόνιτσα, από την οποία απουσίαζε ο Μητροπολίτης Ανδρέας. Εδώ και μέρες είχε κάνει γνωστό ότι δεν θα παραστεί σε καμία από τις εκδηλώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η 106η επέτειος απελευθέρωσης Κόνιτσας υπενθυμίζει, μ’ εμβληματικό τρόπο, σ’ εμάς, τους Έλληνες, το χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα δίχως καμία έκπτωση και υπό όρους αρραγούς ενότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Επανέλαβε, για πολλοστή φορά, όπως ο ίδιος σημείωσε, «ότι το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει άλλες διχόνοιες και άλλους διχασμούς» και υπογράμμισε: «Από εδώ λοιπόν, από την ιστορική Κόνιτσα, εκπέμπουμε, «urbi et orbi», το μήνυμα ότι ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Πατρίδα μας και τα ζωτικά συμφέροντα του λαού μας και του Έθνους μας».

Στην αντιφώνησή του, μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Κόνιτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής το 1913 και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τέσσερα σημαντικά θέματα.

Στο Κυπριακό για το οποίο είπε ότι είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, δεν αφήνουν περιθώρια για γκρίζες ζώνες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ως προς την τέως ΠΓΔΜ, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, η ευρωπαική της προοπτική προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. Η συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και στην γείτονα Αλβανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως μια τέτοια προοπτική έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, όπως επίσης συμπεριφορές στήριξης παντελώς ανυπόστατων δήθεν περιουσιακών δικαιωμάτων των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των ναζί τσάμηδων, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

epiruspost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news