facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Χάος στη Βενεζουέλα: Αιματηρές συγκρούσεις με νεκρούς - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς δεκάδες συγκρούσεις σημειώνονται στα σύνορα τόσο με τη Βραζιλία, όσο και με την Κολομβία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα 14χρονο παιδί, και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα με τη Βραζιλία, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Μάλιστα, ένας 26χρονος φέρεται να πυροβολήθηκε. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από τους τραυματίες που έχουν μεταφερθεί για περίθαλψη.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

000_1DS5IO

Βίντεο που έρχονται από το σημείο δείχνουν δυνάμεις της Εθνοφρουράς να ανοίγουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στους δρόμους, χωρίς βέβαια προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί ότι σκότωσαν τον 26χρονο διαδηλωτή.






«Μπαρούτι» και στα σύνορα με την Κολομβία - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια

Συνεχείς είναι οι συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία και τον στρατό και στα σύνορα με την Κολομβία.

Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία στην Ουρένια στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα).


Ενα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε , όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

«Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο (πρόεδρος Νικολάς) Μαδούρο, ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκάμπι Αρεγιάνο, που βρισκόταν κοντά στην γέφυρα Σανταντέρ ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.



Το Καράκας αποφάσισε την Παρασκευή να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση.

«Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.


Ο Χουάν Γκουαϊδό ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας , παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.


Κόβει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

Αυτομόλησαν 21 στρατιωτικοί

Την ίδια ώρα 21 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν σήμερα διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους αυτομολήσαντες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Τέσσερις συνολικά οι νεκροί στα σύνορα με τη Βραζιλία

Χθες στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας, ακόημ δύο άνθρωποι (ένας άνδρας και μία γυναίκα) έχασαν τη ζωή τους, όταν μέλη της κοινότητας αυτοχθόνων Πεμόν συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου έφτασαν και τεθωρακισμένα του στρατού.


Οι στρατιώτες για να τους απωθήσουν πυροβόλησαν χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν και περίπου 10 τραυματίες.


Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.


Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε κι ένας λοχίας της Εθνοφρουράς, ο οποίος διέσχισε μιαν άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

venezuela01

Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα.

Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια.

venezuela02

Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία), έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.

Με επικεφαλής τον ηγέτη του Κοινοβουλίου, Χουάν Γκουαϊδό, η αντιπολίτευση περιμένει ότι θα καταφέρει να εισαγάγει σήμερα τη χώρα τη βοήθεια που έχει τοποθετηθεί σε αποθήκες στην Κούκουτα, την οποία όμως αρνείται το καθεστώς, που βλέπει σε αυτήν ένα πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

venezuela03

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news