facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Επίσημο! Ο Μακρόν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας!

Οι εξελίξεις γύρω από την Βενεζουέλα... τρέχουν, με την Γαλλία να ρίχνει... άκυρο και επίσημα στον Νικολάς Μαδούρο για χάρη του Γκουαϊδό, την ώρα που η Ρωσία διαφωνεί κάθετα!

«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χοσέ Γκουαϊδό ως «ασκούντα χρέη προέδρου» για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου».

Με αυτό το μήνυμα στο Twitter, στα ισπανικά και τα γαλλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάνει πράξη την «απειλή» που είχε «εκτοξεύσει» η Γαλλία.



Η χώρα του είχε δώσει τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Ένα τελεσίγραφο που έληξε και πλέον ο Μακρόν πραγματοποιεί την απειλή του.

Ο Μακρόν στηρίζει Γκουαϊδό, η Ρωσία αντιδρά!

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας.

Και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Αναγνωρίζει και το Βερολίνο τον Γκουαϊδό…

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό και το Βερολίνο αναγνωρίζει επισήμως τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Θέλει ελευθερία και Δημοκατία… χθες η Ολλανδία

Επίσης και η Ολλανδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στο Twitter.

Στο μήνυμά του γνωστοποιεί πως η προθεσμία των οκτώ ημερών που είχε δοθεί στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές έληξε και τονίζει πως «θέλουμε η ελευθερία και η Δημοκρατία να επιστρέψουν στην Βενεζουέλα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Δείτε την ανάρτηση


Στο ίδιο μήκος κύματος Αγγλία και Ισπανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση που έγινε από την Ισπανία.

Δίχως τελειωμό το «άδειασμα» στον Μαδούρο!

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter. Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, ενώ το ίδιο έκανε και η Σουηδία.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία έπραξαν αναλόγως.

«Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις…

Πάντως, άλλες χώρες της ΕΕ τήρησαν περισσότερο επιφυλακτική στάση, ανησυχώντας μήπως η αναγνώριση ενός αυτοανακηρυχθέντος ηγέτη δημιουργήσει προηγούμενο.

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστά σαφές ότι μία τέτοια αναγνώριση αποτελεί προνομία των κρατών μελών, παρά του μπλοκ.

Ωστόσο θα αποτελέσει επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες μέλη δεν εγείρει επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος.

«Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεχωριστά θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος με το οποίο ζητείται η οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news