facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Απεγκλωβίστηκαν από την Πάρνηθα οι δύο οικογένειες - Ο καιρός την Κυριακή

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στη χώρα το κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίδα», που από το πρωί του Σαββάτου έντυσε στα «λευκά» τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Meteo, την Κυριακή δεν αποκλείεται να χιονίσει κυρίως στα βόρεια προάστεια της Αττικής. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, με την πυροσβεστική να απεγκλωβίζει δύο οικογένειες. Αναλυτική πρόγνωση για τον καιρό την Κυριακή.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Πάρνηθα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών στην Πάρνηθα, κοντά στο καταφύγιο της περιοχής Φλαμπούρι, όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητά τους λόγω του χιονιού.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 άτομα που είχαν μεταβεί στην Πάρνηθα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ επιχείρηση απεκλωβισμού τους συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.
Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα στην Κεφαλονιά
Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, όπου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη απεγκλωβισμός δύο ατόμων που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.
Απαγορευτικό απόπλου
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.
To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία. 
Ο καιρός την Κυριακή 
Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Πολύ ισχυροί άνεμοι
Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 23/02.
Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).
Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 23/02. Οι σταθμοί μας που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η θερμοκρασία στις 9 το πρωί της Παρασκευής 22/02 και του Σαββάτου 23/02, ενώ φαίνεται και η σχετική πτώση. Παρατηρείστε ότι ο σταθμός του Επταπυργίου κατέγραψε 11.4 βαθμούς πτώση!
Οδηγίες αυτοπροστασίας από τους θυελλώδεις ανέμους, εξέδωσε η ΓΓΠΠ
Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.
Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας και πού χρειάζονται αλυσίδες 
Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας έχει τεθεί σε ισχύ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των χιονοπτώσεων και του παγετού, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Ν. Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.
Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.
Στη Χαλκιδική έχει απαγορευθεί από το μεσημέρι η κυκλοφορία των φορτηγών και λεωφορείων αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στα σημεία:
- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).
- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.
- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.
- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.
- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, το επαρχιακό οδικό δίκτυο (ορεινού όγκου) από Λεπτοκαρύα μέχρι Μέγα Δέρειο είναι κλειστό λόγω ισχυρών ανέμων, χιονόπτωσης και ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
Κλειστό είναι και το επαρχιακό δίκτυο της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα οι επαρχιακοί οδοί Καμαριώτισσας - Χώρας, Καμαριώτισσας - Αλωνιών και Καμαριώτισσας - Παλαιάπολης.
Στο Νομό Ροδόπης παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Eγνατίας Οδού, από τον δυτικό Α/Κ Κομοτηνής μέχρι και τον Α/Κ Ιάσμου - Ροδόπης και αντιστρόφως. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Ξάνθη θα διεξάγεται μόνο μέσω της Ε.Ο. Κομοτηνής - Ιάσμου - Ξάνθης, και μέσω Π.Ε.Ο. Κομοτηνής - Πόρτο Λαγός - Ξάνθης. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.
Στην Ξάνθη παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην στην Εγνατία οδό από 524,7ο Bαφεϊκων έως 545,6ο χλμ Ιάσμου σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων.
Στη Δράμα, στην επαρχιακή οδό Βώλακα - Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων.
Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.
Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας λόγω πυκνής χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:
Στην Καστοριά, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.
Στη Φλώρινα, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο έως το 30ο χλμ για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος, εξυπηρετούνται μόνο οχήματα της 3ης Μ.Σ.Ε.Π. (Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης).
Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης και παγετού σε σημεία του οδικού δικτύου:
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Στη Ροδόπη
- Από οικισμό Δρανιάς προς Οργάνη - Σμιγάδα - Μυρτίσκη - 'Ανω Βυρσίνη
- Επ.Ο. Νέας Σάντας προς Κέχρο από 15ο χλμ και υπόλοιπο ορεινό όγκο.
- Επ. Ο. Ραγάδα - Εσοχής.
Στην Ξάνθη
- Επαρχιακή Οδό Ξάνθης έως τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (Μ.Σ. Αγίου Κων/νου ) από το 35 οχλμ έως Μ.Σ Αγ. Κων/νου).
- Δημοτική οδό 'Ανω Καρυοφύτου - Λειβαδίτη - Δασικού Χωριού.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Στην Ημαθία
- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Σελίου, από 14ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως 97ο χλμ (όρια Δ.Α. Ημαθίας).
- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Δάσκιου, από 21ο μέχρι 39ο *Δάσκιο).
- Δημοτική Ο. Νάουσας - 3-5 Πηγαδιών από 8ο έως έως 17ο (Χ/Κ).
- Δημοτική Ο. Νάουσας - Σελίου από 8ο έως 17ο (Χ/Κ).
Κιλκίς
-Επαρχιακή Οδός Γουμένισσας-Μ. Λιβαδίων, από το 18ο χλμ.
Πιερία
- Ε.Ο. Κατερίνης-Ελασσόνας, από 24ο έως 44ο χλμ.
- Επ.Ο. Κατερίνης -Ελατοχωρίου, από 26ο έως 37ο χλμ.
Σέρρες
- Επ. Ο. Σερρών-Χ/Κ Λαιλιά, από το 20ο έως το 26,8ο χλμ.
Χαλκιδικής
- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).
- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.
- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.
- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.
- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.
- Δασική Οδ. Ταξιάρχη-Παλαιόχωρας.
- Επ. Οδ. Ρεντίνας-Ουρανούπολης από 25ο χλμ. έως 37ο χλμ.
- Οδικό δίκτυο Αγίου Όρους.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε:
- Επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 12ο χλμ έως το 25ο χλμ.
- Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου από το 1ο χλμ έως το 9ο
χλμ.
Καστοριά
-Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 24,5ο χλμ. (ύψος Χ/Κ Βιτσίου).
- Επ. Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο
έως το 46ο χλμ.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news