facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ερχονται τα «ραβασάκια» για εισφορές επικούρησης – εφάπαξ

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου αναμένεται να αναρτηθούν, για πρώτη φορά από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) τα ειδοποιητήρια για την αναδρομική πληρωμή των εισφορών σε περίπου 200.000 μη μισθωτούς.
Πρόκειται για επιστήμονες, βενζινοπώλες, αρτοποιούς και ελεύθερους επαγγελματίες, που από την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος από τις αρχές του 2017, δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για επικούριση ή και εφάπαξ. Όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά γιατί τα μητρώα των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ είχαν τις γνωστές παθογένειες που δημιούργησαν προβλήματα και κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του ΕΦΚΑ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα πολλαπλά ειδοποιητήρια που σταδιακά θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ, αναμένεται να έχουν λάθη. Βέβαια, η διοίκηση του Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουν τους ασφαλισμένους. Θα υπάρξει διόρθωση κατά τις επόμενες αναρτήσεις ειδοποιητηρίων. Αν αυτό δεν γίνει, θα χρειαστεί η εμπλοκή του ασφαλισμένου.
Βασική αιτία των λαθών είναι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς και τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές αντιξοότητες, με λάθη στα ειδοποιητήρια. Πρόκειται για… περιπλοκές που έρχονται από το παρελθόν, από την αυτόνομη λειτουργία του πρώην ΕΤΑΑ.
Η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ έχει προετοιμαστεί για τα προβλήματα αυτά και σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου Νίκο Μπρίκη, όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια, δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις. Αν οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν ότι καλούνται να καταβάλλουν ποσά που έχουν υπολογιστεί λάθος, είτε γιατί υπάρχει και παράλληλη μισθωτή, πλήρης ή μερική, απασχόληση, είτε γιατί δεν έχουν διαγραφεί από το μητρώο κλπ, θα πρέπει να αγνοήσουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια.
Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν παράλληλα και μισθωτή απασχόληση δεν πρέπει να λάβουν υπόψη το ειδοποιητήριο που θα εκδοθεί καθώς θα πρέπει να γίνει διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τη μισθωτή εργασία.
Όσοι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν δύο εργοδότες, έχουν εξαντλήσει την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ και μέχρι τουλάχιστον την κατώτερη βάση. Συνεπώς, και αυτή η ομάδα ασφαλισμένων δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα πρώτα ειδοποιητήρια.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως και 31/12/2018 δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές. Σε περίπτωση που για το διάστημα από 1/1/2017 έχουν καταθέσει εισφορές μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα ποσά που βεβαιώνονται στα ειδοποιητήρια και τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.
Όσοι τέλος έχουν πληρώσει τις εισφορές από το 2017, απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά στο ταμείο τα παραστατικά της τράπεζας.
Η διοίκηση του ταμείου εκτιμά πως το επόμενο διάστημα η πλειοψηφία των λαθών θα έχει διορθωθεί χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του ασφαλισμένου. Παράλληλα βέβαια, θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα επικοινωνίας ώστε χωρίς ταλαιπωρία, οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επισημαίνουν τα λάθη, κι αυτά να διορθώνονται. Θα εξασφαλιστεί μάλιστα, και ειδική τηλεφωνική γραμμή, προκειμένου να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων και να αποτραπεί – κατά ένα βαθμό – η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Βάσει του σχεδιασμού, τα νέα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν εντός των πρώτων ημερών του Μαρτίου. Θα αφορούν μάλιστα τις εισφορές Ιανουαρίου 2019, τα αναδρομικά για τα έτη 2017 και 2018 καθώς και τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019. Μάλιστα, τα δύο πρώτα θα έχουν υπολογίσει τις εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό που ίσχυε έως τις 31/1/2019, ήτοι τα 586,08 ευρώ, ενώ οι εισφορές Φεβρουαρίου και οι επόμενες θα υπολογίζονται βάσει του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, η εισφορά για επικουρική σύνταξη υπολογίζεται στο 7% του βασικού μισθού για όλους. Συνεπώς για τα αναδρομικά των 2 ετών καθώς και τις εισφορές Ιανουαρίου η εισφορά για επικουρική ασφάλιση διαμορφώνεται στα 41,02 ευρώ.Αντίστοιχα η εισφορά για πρόνοια (εφάπαξ) για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ασφάλιση σε τομέα πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται στο 4% του βασικού μισθού, ήτοι στα 23,44 ευρώ για κάθε μήνα έως και τον περασμένο Ιανουάριο.
Η εξόφληση των αναδρομικών θα γίνει σε 36 μηνιαίες δόσεις. Οπότε, οι υπόχρεοι ασφαλισμένοι θα εξοφλούν από το 2019 μια τρέχουσα εισφορά και μια δόση Ι1/36ο) από τα οφειλόμενα του 2017 και του 2018. Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση που θα περιλαμβάνεται στα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου. Οι εισφορές για επικούριση θα είναι 45,5 ευρώ το μήνα, ενώ για εφάπαξ θα φθάσει τα 26 ευρώ.
Βέβαια, για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, το επόμενο διάστημα, πιθανότατα με τα ειδοποιητήρια εισφορών Μαρτίου θα αναρτηθούν και οι εισφορές που οφείλονται από την 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα. Τα ειδοποιητήρια θα είναι ξεχωριστά, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων.

Ποιους αφορούν τα πολλαπλά ειδοποιητήρια

Τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές προς ΕΤΕΑΕΠ αφορούν:
1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.
2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.
3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Πιθανά λάθη και στα αναδρομικά

Έλεγχος σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί και για το αν και κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες, ο Ελεύθερος Τύπος, και κάνουν λόγο για λάθη στην καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 8.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 121.401 φέρονται να έχουν εισπράξει λάθος ποσά ή ακόμη και να μην έχουν εισπράξει αναδρομικά, ενώ τα δικαιούνταν.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως τα στοιχεία των πληρωμών των αναδρομικών των αποστράτων ενστόλων – όπου και διαπιστώνονται τα περισσότερα λάθη – αλλά και των άλλων δικαιούχων, έχουν προκύψει από τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και όχι από τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν όντως λάθη στις καταβολές, αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news