facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ- Επαινοι για Τσίπρα και Ζάεφ

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για μια διαφωνία που δημιουργούσε προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι το γεγονός πως Αθήνα και Σκόπια ξεπέρασαν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό τους και τις μεταξύ τους διαφωνίες «βοηθά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και επιτρέπει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπου μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Είναι σημαντικό, γιατί ενισχύει ολόκληρη τη Συμμαχία και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, το οποίο αποτελεί επίσης τη βάση για ευημερία. Θα ήθελα λοιπόν να επαινέσω το θάρρος και τη σύνεση των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί το θάρρος και η ηγεσία που επέδειξαν είναι πραγματικά εντυπωσιακές».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την υποψηφιότητα των δύο πρωθυπουργών για το Νόμπελ Ειρήνης, σημείωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι και οι δύο έδειξαν τεράστιο θάρρος. Έδειξαν πολιτική βούληση να λύσουν ένα πρόβλημα, να λύσουν μια διαμάχη και να συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής. Γι’ αυτό τους συγχαίρω και τους επικροτώ. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Περιμένω να υποδεχτώ και τους δύο στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όμως δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω κάποιον για το Νόμπελ Ειρήνης, αυτό θα το κρίνει η Επιτροπή για το Νόμπελ».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κράτησε ίσες αποστάσεις, όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες της Αθήνας να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, με αφορμή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρόεδρο Ερντογάν για το γεγονός ότι συναντιούνται και κάθονται να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Δεύτερον, αξιολογούμε ιδιαιτέρως τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία ως βασικούς και σημαντικούς Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Και οι δύο συμβάλλουν στην ασφάλεια μας και στη συλλογική μας άμυνα με σημαντικούς τρόπους και το εκτιμούμε. Φυσικά, εμείς, το ΝΑΤΟ μπορούμε να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τους Συμμάχους να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές των θεμάτων. Αυτό το κάνουμε συχνά και το καλωσορίζω όταν το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μια (τέτοια) πλατφόρμα. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τη βούληση των δύο ηγετών να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, που είναι σημαντικά προς επίλυση, τόσο για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για ολόκληρη τη Συμμαχία», απάντησε.

Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί σε μια χώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά αντιθέτως θα αποφευχθούν οι διαμάχες. «Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να αρνηθεί σε μια χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη απόφαση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους και πρέπει να σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις ένταξης, ή μη, στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ακόμη.

Σε ερώτημα τι κερδίζει το NATO από την ένταξη της ΠΓΔΜ, ο γ.γ. της Συμμαχίας απάντησε:

«Το κέρδος είναι ότι θα έχουμε ένα ακόμα μέλος και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ έχουμε μεγάλες και μικρές χώρες μέλη που όλες συμβάλουν στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους. Η μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συμβάλλει ήδη στις αποστολές του ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν και βοηθά στη σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό είναι σημαντικό για όλους μας και βοηθάει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο θα τονώσει την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Για παράδειγμα, στο Μαυροβούνιο που είναι η τελευταία χώρα που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, οι επενδύσεις από συμμαχικές χώρες διπλασιάστηκαν από την ένταξη και μετά. Αυτός είναι ένας τρόπος, όχι μόνο για να προωθήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news