facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πανωλεθρία στην Κρήτη: Έπεσαν 6 γέφυρες -Μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου (φωτο & βίντεο)

O δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Γιάννης Μαλανδράκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού Κερίτη στα Χανιά.
Όπως τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, στην Κρήτη έχουν πέσει 6 γέφυρες από την κακοκαιρία που πλήττει το νησί. «Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων. Μιλάμε για πανωλεθρία. όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας…Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλανδράκης.
Το μεσημέρι της Δευτέρας κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά. Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών. Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης. Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο.

Λίγο αργότερα, κατέρρευσε και η γέφυρα Πλατανιά, στην παλαιά Εθνική Οδό, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

Στο μεταξύ, ένας 61χρονος κτηνοτρόφος αγνοείται καθώς παρασύρθηκε από χείμαρρο στην προσπάθεια του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος κινείτο με το αγροτικό αυτοκίνητό του και επιχειρούσε να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του όταν παρασύρθηκε και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το αγροτικό όχημα του κτηνοτρόφου εντοπίσθηκε σε σημείο του ποταμού Βατουδιάρη. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα.
 
Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου. Τον Υπουργό συνοδεύουν  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης καθώς και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.
Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την  κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.
Τις επόμενες ώρες αναχωρεί επίσης για την Κρήτη και κλιμάκιο εξειδικευμένων μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, οι οποίοι θα ελέγξουν λεπτομερώς, εκτός των άλλων, και τα γεωτεχνικά προβλήματα στο Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.
Στην Κρήτη βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα κλιμάκια μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), από την προηγούμενη κακοκαιρία, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οδικό δίκτυο
Από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης γι΄ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται διαρκώς από την επίσημη ιστοσελίδα  της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εκκενώνεται ο Πλατανιάς Ρεθύμνου από φόβο υπερχείλισης του ποταμού
Οι φορείς Πολιτικής Προστασίας έδωσαν εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά Ρεθύμνου καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού.
Οι Αρχές απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντάστο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.
Οι σφοδρές και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει αύξηση της στάθμης του ποταμού, ο οποίος επίσης δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.
aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news