facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

«Έμφραγμα» στις Εντατικές: 65 ασθενείς στη «μαύρη» λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ

Για περισσότερες από δέκα ημέρες παραμένουν στη λίστα αναμονής για κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 65 άτομα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Πρόκειται για άτομα 50-55 ετών κυρίως που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας των ίδιων αλλά και των υπολοίπων ασθενών», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι εκ των 65 αυτών περιστατικών νοσούν από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη γρίπη, και όσο περνάνε οι ημέρες δυστυχώς περιορίζονται και οι ελπίδες για ομαλή έκβαση της υγείας τους.

Ο κ. Γιαννάκος επαναλαμβάνει ότι είναι πλήρεις και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, συμβεβλημένες με το Δημόσιο και αυτό έως συνέπεια να εξυπηρετούνται μόλις 4-6 περιστατικά για νοσηλεία σε ΜΕΘ καθημερινά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ στην πραγματικότητα μπορεί αν είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 65 ατόμων. Και αυτό γιατί, τα 65 περιστατικά αφορούν στην Αττική και όμορες σ’ αυτήν περιοχές καθώς και τα νησιά. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Ηπείρου και τη Δυτικής Μακεδονίας ισχύουν διαφορετικές λίστες αναμονής στις οποίες δεν έχει πρόσβαση το ΕΚΑΒ.

Η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τον τριπλασιασμό των θανατηφόρων κρουσμάτων της γρίπης αλλά και την αύξηση των σοβαρών περιστατικών ζητά το άνοιγμα των 150 κλινών ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές ενώ είναι εξοπλισμένες.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων που είναι εξοπλισμένες. Θα σωθούν δεκάδες άνθρωποι. Απαιτούνται προσλήψεις 600 Νοσηλευτών και 100 γιατρών. Για 700 εργαζόμενους είναι κρίμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Υγείας προ δεκαημέρου σε σχετική ανακοίνωσή του είχε χαρακτηρίσει το πρόβλημα των ανεπαρκών κλινών ΜΕΘ «διαχρονικό» και είχε δικαιολογηθεί για τη λίστα αναμονής αναφέροντας ότι «είναι λογικό να είναι οξυμένο αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης».

Οι ανενεργές κλίνες στις ΜΕΘ

Προκλητικός θεωρείται δε ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες ενεργές κλίνες και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων. Ειδικότερα αναφέρει ότι το 2011 υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 αναπτυγμένες αλλά κλειστές, το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν στις 475 και οι ανεπτυγμένες κλειστές ήταν 103, ενώ σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2018, λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές είναι 63.

Τέλος, υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης των ΜΕΘ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Φεβρουάριο, θα γίνεται πλέον βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης των ΜΕΘ το ΕΚΕΠΥ θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (ανεπτυγμένες με εξοπλισμό αλλά χωρίς προσωπικό για να τις λειτουργήσει υπάρχουν άλλες 25).

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο, θα υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών. Οι γιατροί που θα ορίζονται ως χρήστες της εφαρμογής από τον διευθυντή της κάθε ΜΕΘ και θα έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτήν, θα την τροφοδοτούν με τα δεδομένα της Μονάδας τους. Θα δίνουν δηλαδή τα στοιχεία για τους ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ με βάση τις ιατρικές εκτιμήσεις, καθώς και για τις κενές κλίνες καθε Εντατικής, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής διακίνησης ασθενών που γίνεται στα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ. Αντιστοίχως, στο ΕΚΕΠΥ την εφαρμογή θα «τρέχουν» περίπου δέκα γιατροί από τις ΜΕΘ του λεκανοπεδίου -οι οποίοι θα κάνουν μία εκ των εφημεριών τους στο ΕΚΕΠΥ σε κυκλικό σχήμα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news