facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Καιρός: Ψηλά η στάθμη του Αλφειού – Πλημμύρισε όλος ο κάμπος – video

Η στάθμη του ποταμού Αλφειού υποχώρησε κατά 30 εκατοστά περίπου στη διάρκεια της νύχτας και έτσι σταμάτησε η ανοδική πορεία που παρουσίαζε από τη νύχτα της Πέμπτης.

Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει καθώς αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια σε όλη την περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά και στις λεκάνες απορροής του Ερυμάνθου και του Λούσιου που εκβάλλουν στον Αλφειό και με μικρότερο κίνδυνο από την πλευρά του Ενιπέα.

Οι βροχές φαίνεται πρόσκαιρα να σταματούν το βράδυ του Σαββάτου, όμως σύμφωνα και με τον προγνώστη Θεόδωρο Κονδύλη ο χρόνος που απαιτείται για να “κατέβουν” τα νερά στον Αλφειό θα διατηρεί σε κίνδυνο ανόδου της στάθμης έως την Κυριακή το βράδυ τουλάχιστον.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανήσυχοι κυρίως στην περιοχή των Μακρισίων, όπου το ανάχωμα “έσπασε” υπόγεια σε σημείο που είχε και πάλι συμβεί το 2003. Οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις που όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα. Έτσι συνεχίζει η “διαρροή” νερού προς την περιοχή “Ποτόκια” όπου έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού εκεί ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.

Ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος τόνισε πως “… κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα μόλις ανεβαίνει το ποτάμι. Κάπου βρήκε δίοδο το νερό και περνά το πέρασε το ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος. Ρίχνουν χαλίκια από το πρωί αλλά το νερό έχει βρει πέρασμα και δεν μπορούν να το σταματήσουν. Είναι το ίδιο σημείο που είχε σπάσει παλιά το ποτάμι. Είναι τα περιβόλια και όλος ο κάμπος. Η ζημιά είναι μεγάλη. Τα πορτοκάλια ακόμα είναι άκοπα. Πριν μερικές μέρες είχαμε τον πάγο τώρα έχουμε την πλημμύρα …τελειώσαμε. Τώρα θα τελειώσει και ο κάμπος των Μακρισίων. Είναι οικονομική η καταστροφή για την περιοχή μας”.

Ο Αθανάσιος Γεωργόπουλος απο την πλευρά του είπε ότι “… είναι μεγάλος ο όγκος των νερών. Έλιωσαν τα χιόνια και ήρθαν όλα τα νερά κάτω. Από την γέφυρα του Αφλειού έρχομαι… οι πόρτες είναι ανοιχτές και τρέχει και από τους υπερχειλιστές. Μία μπομπίνα δουλεύει και είναι όλη μέσα στο νερό. Έχει χώσει τα περιβόλια το ποτάμι τόσο αυτά που είναι μέσα στην αλλά και αυτά που είναι από την άλλη πλευρά του αναχώματος, πορτοκάλια και σταφίδες. Μας είπαν ότι περιμένουν κι άλλο κύμα κακοκαιρίας και θα έχουμε πάλι βροχή κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο”

Ο Σπύρος Νικολακόπουλος σχολίασε πως “… οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο Αλφειός έσκαψε το ανάχωμα στο σημείο που το είχε σπάσει το 2003. Το είχαμε πει πολλές φορές αλλά κανείς δεν μας άκουγε, ούτε η Περιφέρεια αλλά ούτε και ο δήμος.. όλοι τους έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και η ευθύνη τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν τελικά σπάσει και πάλι το ανάχωμα και πλημμυρίσει ο κάμπος”.

Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Μακρισίων Γιώργος Χατζόπουλος σημείωσε ότι “… δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μία χρονιά χαμένη για τους παραγωγούς καθώς είχαμε συνεχιζόμενες ζημιές, από τον παγετό και το χαλάζι. Τώρα βλέπουμε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση με τον Αλφειό. Δυστυχώς η Περιφέρεια για τέταρτη χρονιά μας αγνοεί παρά το ότι έχουμε εδώ και χρόνια λέμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κατασκευή του αναχώματος στο σημείο που είχε σπάσει το 2003. Τώρα έχουμε και πάλι σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει το ανάχωμα όπως είχε σπάσει και τότε. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν ευθύνες, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην δημοτική αρχή που ποτέ δεν μας στήριξε. Η παραγωγή φέτος των πορτοκαλιών τελείωσε και τα πορτοκάλια είναι άχρηστα. Ήδη έγιναν αναγγελίες και για πλημμύρα και για παγετό και για το χαλάζι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Ήταν άλλη μία δύσκολη χρονιά και είχαμε πρόβλημα με το λάδι. Τώρα προστέθηκε και η ζημιά στο πορτοκάλι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ μήπως συντηρηθεί η κατάσταση. Μας ανησυχούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και πιέζουμε να κατασκευαστεί το έργο και όλοι μας αγνοούν. Εάν σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα ο κάμπος θα διαλυθεί τελείως”.


alfeios plimmires 2

alfeios plimmires 3

alfeios plimmires 4

alfeios plimmires 5

alfeios plimmires 6

alfeios plimmires 7

alfeios plimmires 8

alfeios plimmires 9

alfeios plimmires 10

alfeios plimmires 11

alfeios plimmires 12

alfeios plimmires 13

alfeios plimmires 14

alfeios plimmires 15

alfeios plimmires 16

alfeios plimmires 17

alfeios plimmires 18

alfeios plimmires 19

alfeios plimmires 19

alfeios plimmires 20

alfeios plimmires 21

alfeios plimmires 22

alfeios plimmires 23

alfeios plimmires 24

alfeios plimmires 25
alfeios plimmires 26
ilialive

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news