facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η Μέι ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit

Αλλαγές στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που συνομολόγησε στα τέλη Νοεμβρίου με την ΕΕ επιδιώκει η Τεράζα Μέι.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Βρετανίδας πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εκφράσουν την θέση τους επί σειράς τροπολογιών για την συμφωνία του Brexit «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι προς το απόλυτο συμφέρον του να αποχωρήσει με συμφωνία, αλλά οφείλουμε να έχουμε μία συμφωνία που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα απαιτήσει ορισμένες τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης».

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο κατά την πρωινή του συνεδρίαση ότι «νομικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αυτό σημαίνει ότι θα ξανανοίξει (για διαπραγμάτευση) η συμφωνία αποχώρησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά το ότι ο χρόνος περνά, η κυβέρνηση «παραμένει αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση των Βρυξελλών, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών είναι σαφές, θέλουν την έξοδο με συμφωνία και κατανοούν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αναμένουμε ότι η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την ΕΕ εντός της ημέρας».

Η Μέι αναμένεται στην ομιλία της στη Βουλή να δώσει διευκρινίσεις για τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να έχουν οι βουλευτές μία εικόνα πριν να αρχίσει η ψηφοφορία στις τροπολογίες επί του σχεδίου της συμφωνίας αποχώρησης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την σημερινή διαδικασία στο κοινοβούλιο αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξει κάποιο είδος λύσης στο αδιέξοδο του Brexit, με ένα εναλλακτικό σχέδιο που να είναι περισσότερο αποδεκτό από το κοινοβούλιο και να επιτρέψει αργότερα την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Οι βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει το αρχικό σχέδιο της Συμφωνίας αποχώρησης της βρετανίδας πρωθυπουργού με διαφορά 230 ψήφων.

Σε χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος με την Τερέζα Μέι, φάνηκε ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του Brexit είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροπολογία του βουλευτή Γκράχαμ Μπράντι, που βάζει χρονικό όριο ή αντικατάσταση του backstop, ωστόσο η ευρωσκεπτικιστική ομάδα ERG, δεν συμφωνεί και φαίνεται να συνεργάζεται με υποστηρικτές του Remain (των Τόρις) σε ένα άλλο σχέδιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ότι χρειάζονται δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης για το backstop.

Όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω σε έως και επτά προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit. Ο ίδιος δήλωσε πως επέλεξε επτά τροπολογίες, περιλαμβανομένης μιας που προτάθηκε από τον συντηρητικό βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι και καλεί για την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Ο Μπέρκοου επέλεξε επίσης μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία ζητεί να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο κοινοβούλιο και, αν υπερψηφιστεί, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, δίνοντας στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.

Οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μία-μία από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται στο κοινοβούλιο.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news