facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Πατούλης: Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από δημοτικό ΦΑΠ

Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας είναι και η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των δημοτικών επενδύσεων, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 36ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Σ. Παραδιά, εκπροσώπων των κομμάτων, του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε: « Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι, να πάει η Ελλάδα μπροστά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και νόμους που στραγγαλίζουν την ακίνητη περιουσία όπως ο ΕΝΦΙΑ».

Σχολιάζοντας τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική η αγορά ακινήτων και να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση του επιχειρείν επικαλέστηκε παραδείγματα Δήμων, μεταξύ αυτών και του Αμαρουσίου, όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μείωση των δημοτικών τελών έως και 40%, καθιερώθηκαν τα μηδενικά τέλη για άπορους και πολύτεκνους ενώ εφαρμόστηκε και το μέτρο της ατέλειας τριετούς διάρκειας για επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης.

«Ο ΕΝΦΙΑ είχε μόνο στόχο την κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων»

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για έναν αποτυχημένο νόμο που είχε μόνο στόχο την κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων και επισήμανε πως αν συνδυαστεί με το στραγγαλισμό της χρηματοδότησης των δημοτικών επενδύσεων, «μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αντιληφθούμε τους λόγους της κατάρρευσης. Επιτρέψτε μου μόνο να σας δώσω ένα νούμερο. Από το 2009 μέχρι σήμερα η επιχορήγηση για χρηματοδότηση δημοτικών επενδύσεων (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 80%.». Σε αυτό το σημείο και περιγράφοντας την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στους πόρους του Πράσινου Ταμείου από τα έσοδα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σχολιάζοντας πως αντί τα λεφτά των πολιτών να αποδίδονται στους Δήμους για κοινωφελή έργα, πάνε σε μία «μαύρη τρύπα».

«Να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από δημοτικό ΦΑΠ»

Η γνώμη μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι για να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων θα πρέπει η δημοσιονομική της διαχείριση της, να αποκεντρωθεί, καθώς η φορολογική αποκέντρωση συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί το φορολογικό βάρος των πολιτών και υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δημοτικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Όπως επισήμανε η αποτελεσματικότερη διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), από την ΤΑ, μπορεί να οδηγήσει:


  • Σε μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους των πολιτών,
  • Στη σύνδεση, στη συνείδηση του φορολογούμενου, με την «αντιπαροχή» συγκεκριμένων έργων τοπικών αναπτυξιακών και πολεοδομικών υποδομών.
  • Σε δίκαιη κατανομή του.
  • Σε αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
  • Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι πιο αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές, διότι ένα μεγάλο μέρος του δημοτικού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτείται από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.),

Η μεταρρύθμιση του Φ.Α.Π. αφορά το σύνολο του φορολογικού συστήματος. Εάν περιοριστεί μόνο στους δήμους θα αποτύχει. Θα πρέπει να συνδυαστεί με τις αναπτυξιακές αρμοδιότητες των περιφερειών και την αποκέντρωση του υδροκέφαλου κεντρικού κράτους, ανέφερε.

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα σας»

Σχετικά με τις διεκδικήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει συμπαρασταθεί έμπρακτα στα αιτήματα της ομοσπονδίας, επικαλούμενος την πρόταση της Αυτοδιοίκησης Α’ να προβλέπεται για τα ακίνητα των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί, η δυνατότητα, με την υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης ότι αυτά δεν χρησιμοποιούνται, να διαγραφούν τα χρέη ή να παρακωλύεται η βεβαίωση τους, εφόσον η υπεύθυνη δήλωση υποβληθεί μέσα σε έξι (6) μήνες δηλαδή μέχρι τις 18/01/2019.

«Και τώρα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει νέα παράταση, μέχρι το τέλος του 2019, καθόσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων αυτών, αφού όπως πληροφορούμεθα από τον Πρόεδρο σας, κ. Παραδιά, είναι πολλοί εκείνοι που δεν γνώριζαν αυτήν την υποχρέωση», ανέφερε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στηρίζει το αίτημα για ανάγκη αυτόματης ρύθμισης των εμβαδών δηλωμένων τακτοποιημένων χώρων χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, αλλά και για μη αναδρομική χρέωση, σε λογικά πλάισια, από της δημοσιεύσεως του ν. 4178/2013 για ακίνητα που από τις τακτοποιήσεις τους προκύπτουν πρόσθετα εμβαδά.

«Τέλος αναγνωρίζουμε δίκαιο το αίτημα σας για ανάγκη μείωσης των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν παράγουν απορρίμματα ανάλογα με το μέγεθος τους» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news