facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ο Ζάεφ λέει ότι ο όρος ‘Μακεδονικός’ δεν θα θεωρείται εθνικότητα ή εθνότητα

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο όρος μακεδονικός/ή δεν υποδεικνύει την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, αλλά την ιδιότητα του πολίτη, όπως γράφηκε και στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απέστειλε στην Ελλάδα», γράφει στην ιστοσελίδα της η τηλεόραση Άλφα των Σκοπίων.

Ενόσω το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή μακεδονικό λαό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που σύντομα η Ελλάδα θα πάρει απόφαση στο Κοινοβούλιο.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που θα πάρει απόφαση. Η συμφωνία ρυθμίζει την ιθαγένεια. Η Εθνικότητα μας είναι δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, δήλωσε σήμερα ο Ζάεφ.

«Τι διευκρινίζουν οι γείτονές μας, σε αυτό το κείμενο που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία;

Πρώτον.

Ότι το όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν ορίζει ούτε προτείνει το θέμα της εθνικότητας.

Και δεύτερον, ότι η γλώσσα από τους γείτονές μας, όπως αναφέρεται και στη συμφωνία, αναγνωρίσθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξήρε τη συμφωνία, που η ‘Μακεδονία’ αναγνωρίζει ότι η γλώσσα της δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας και την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας.

Εδώ ο Ζάεφ, έχει μια αντίθεση με τους Έλληνες και αυτό που υπέγραψε ο υπουργός της κυβέρνησής του, Νίκολα Ντιμίτροφ.

«Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορική κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας», είπε ο Ζάεφ.

Αν και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ο Ζάεφ στο παρελθόν έπεισε τους πολίτες ότι η ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα ενισχύθηκαν και επιβεβαιώθηκαν.

«Μια κρυστάλλινη και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ταυτότητά μας, η γλώσσα έχει επιβεβαιωθεί και ενισχυθεί», είπε στο παρελθόν ο Ζάεφ.

«Έχουμε ένα κράτος αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, στο οποίο αναγνωρίζεται ένα μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, που μιλάει τη μακεδονική γλώσσα αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο», είπε στο παρελθόν ο Ζάεφ.

Πάντως, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η Συμφωνία αναμένεται να ψηφισθεί στο τοπικό κοινοβούλιο έως την Πέμπτη ή το αργότερο έως το Σάββατο.

echedoros-a

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news