facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας: Δεν είμαστε κυβέρνηση κουρελού

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή.  Που δεν ήρθε ώς κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα  τα τελευταία 100 χρόνια.  Αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό κατεστημένο. Και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2010.  Του πελατειακού συστήματος, της γενικευμένης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαρκούς διεύρυνσης των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


«Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή.  Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση.  Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις.  Και να βάλει σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα την κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες των εργαζομένων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.






«Το 2015 κάναμε ένα βήμα πίσω για να χουμε σήμερα πόδια να περπατάμε»

«Από τότε μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015.  Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε σήμερα  πόδια να περπατάμε και να κάνουμε βήματα μπροστά. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «επιλογή πολιτικής ευθύνης και θάρρους και Δημοκρατίας που καμία  από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει. Ολες οι προηγούμενες ηγεσίες πηγαίνανε στον λαό πριν και μετά τις συμφωνίες ακολουθούσαν άλλη πολιτική».

«Μετά ακολούθησε πολύ δύσκολο διάστημα 3 δύσκολα χρόνια με εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων δύσκολων αξιολογήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μετά βρήκαμε την προσφυγική κρίση. Που μας έλαχε να διαχειριστούμε πάνω στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων. Μια τριετία ολόκληρη σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων».

«Και σήμερα μετά από όλα αυτά. Μευτά τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα  η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα.  Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας καινούργιας  εποχής για την Ελλάδα.  Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, τις Κασσάνδρες καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.  Και όχι μόνο αυτό.  Αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο.Κάτι που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν – αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας – ήρθε αυτή εδώ  η κυβέρνηση και το κατάφερε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».


vouli1






«Και έχουμε σήμερα εξασφαλίσει  πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.  Και το σημαντικότερο όμως – γιατί πολλοί δεν στέκονται σε αυτό - όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.  Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία που επλήγη από τα προγράμματα αυτά στο επίκεντρο της προσοχής μας. Το πρώτο εξάμηνο με τις 100 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.  Αργότερα με την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, την στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, την θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας και την διαρκή προσπάθεια ακόμα και από το υστέρημα του προυπολογισμού για την στήριξη των αδυνάμων με τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας» επισήμανε.

Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνησή του δίνει «καθημερινό αγώνα κόντρα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών. Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και κρίση θεσμών. Την προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».

«Και θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης. Κάθε στιγμή κινηθήκαμε με ένα στόχο και γνώμονα: να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια να αποκαταστήσουμε την  εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.  Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.  Και πιστεύω ότι και πράγματι είναι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός.

vouli4
vouli3
vouli2
Επίθεση στην αντιπολίτευση για «πολιτικό αριβισμό και αναξιοπρέπεια»

«Ένας προϋπολογισμός που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση. Με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη για πρώτη φορά στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για συντάξεις για πρώτη φορά» συνέχισε απαριθμώντας αυτά που θεωρεί επιτεύγματα της κυβέρνησής του. «Αυτή την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων την πετύχαμε παρ’ ότι είχαμε απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η κυρία Μέρκελ μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί ότι δεν μπορεί να κρατά μια τόσο φιλική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς όμως να την κατονομάζει. 

«Η Ελλάδα του 2019 – αυτό είναι το βασικό μήνυμα - είναι μια άλλη χώρα. Από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας μπορεί να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία. Μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. Και που βαδίζει – με δυσκολία αλλά με αξιοπρέπεια στο δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης για την επούλωση των πληγών και διεύρυνση της δικαιοσύνης της ισότητας και την προοπτική την αναπτυξιακή και κοινωνικής προκοπής. Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος και ούτε θα είναι από δω και στο εξής περίπατος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

«Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό που πλήρωσε αδίκως κακές επιλογές του παρελθόντος. Οι θυσίες πληρώθηκαν από τον λαό. Εχουμε όμως κάνει τα δύσκολα βήματα. Και αυτά τα βήματα έγιναν μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος. Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή δύσκολοι, όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια. Εκείνοι που στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και από τον Γενάρη 2015 έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά» ανέφερε. 

«Τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε»

«Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις εγώ θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε. Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. Δεν ήταν ενδεχομένως αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε. Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς» συνέχισε. 

«Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρούεφσκι, δημιούργησε πριν από 1 – 1,5 χρόνο όπως όλοι ξέρετε μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας και την περιοχή. Μια ευκαιρία για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει πολιτικό κόστος Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το νου μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας που αποτελούσε και αποτελεί αν δεν λυθεί ε΄να μεγάλο βαρίδι. Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

«Απρόβλεπτος και προκλητικός γείτονας» η Τουρκία

«Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις με έναν γείτονα πολλές φορές απρόβλεπτο και προκλητικό στα Ανατολικά μας που έχει ενδιαφέρον και για την περιοχή των Βαλκανίων. Σε μια δύσκολη περίοδο αισθανθήκαμε ότι το κρίσιμο είναι να μην κοιτάξουμε το πολιτικό κόστος αλλά την αναβάθμιση κύρους και γεωπολιτικής θέσης της χώρας» σημείωσε «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία.  

«Και είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, διότι το εθνικά ωφέλιμο είναι το σωστό. Είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το πατριωτικό.  Γιατί - το έχω πει πολλές φορές - ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.  Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονες σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.  Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον, το εθνικό όφελος. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό συμφέρον» ανέφερε και πρόσθεσε: «Για αυτό και σήμερα θα πω ότι σέβομαι όλους εκείνους τους πολίτες και βουλευτές και τα κόμματα που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στο συγκεριμένο θέμα αλλά και στα εθνικά θέματα».

«Η άποψη Καμμένου θα μας οδηγήσει σε εθνικές ήττες αλλά τη σέβομαι»

«Ολους εκείνους που έχουν θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους καταφανώς κοροϊδεύουν. όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο. Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και 20 χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους άποψη και θέση μας οδήγησε σε εθνικές ήττες και αν την ακολουθήσουμε θα μας οδηγεί σε νέες εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους.  
Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη θέση του» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επι 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση που λεμε εθνική γραμμή. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα μάλιστα εκεί που δεν υπάρχουν για να διαφωνήσουν. Για όλους αυτούς, θα πω απλά και καθαρά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία.  Αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν μιλησαν για σύνθετη ονομασία. Και εκεί βρίσκεται η διαφορά τους με τον εως πρόσφατα εταίρου μου του Πάνου Καμμένου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.  


«Η επιλογή Καμμένου θέτει σε διακινδύνευση όλες τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από 40 κύματα»

«Από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την σύνθετη ονομασία. Διαφωνώ μαζί του. Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του» τόνισε ο κ. Τσίπρας «καρφώνοντας» την επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Μια επιλογή όμως που με οδηγεί σήμερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές. Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή, έχει μπροστά ττης Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει. Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας. Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα και πρέπει να αλλαξει και θα αλλάξει όσο και αν κάποιους δεν τους βολεύει.  Έχουμε όμως μπροστά μας και άλλες μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν πρέπει να καθυστερήσουν.  Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.  Την ρύθμιση τις διευκόλυνσης όσων έχουν οφειλές και θέλουν να αποπληρώσουν. Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.  Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις πολιτείας εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις» ανέφερε προσπαθώντας να στηρίξει το αφήγημά του για την αναγκαιότητα διατήρησης της κυβέρνησης στην εξουσία.

«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ σήμερα με ευθύτητα και καθαρότητα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας  την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έγαλε την χώρα από τα μνημόνια και την κρίση και μπορεί να ανοίγει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Μέσα στην αντιπολιτευτική παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα» είπε.

Θέλω να περάσω τα θετικά μέτρα με ad hoc πλειοψηφίες

«Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε ούτε πρόταση δυσπιστίας να καταθέσει εχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτή τη καθαρή, την έντιμη επιλογή να ζητήσω την εμπιστοσύνης της Βουλής όπως μου δίνει τη δυνατότητα το Σύνταγμα για ad hoc πλειοψηφίες να περάσω αυτά τα θετικά μέτρα. Σε εμάς που παίρνουμε το θάρρος έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε γι αυτή την έντιμη καθαρή επιλογή; Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άπαξ έχεις την δεδηλωμένη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Να σας θυμήσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού;

«Μιας όμως και έχετε θράσος να μιλατε για κυβερνήσεις κουρελού να σας θυμήσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Είναι η κυβέρνηση που στήσατε το 2012 αν και ήσασταν για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ γίνατε  φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε το θράσος να μιλατε για κυβέρνηση κουρελού εμάς που κάνουμε το δημοκρατικό ενδεδειγμένο; Εσείς κ. Μητσοτάκη μιλάτε και για αποστάτες. Εσείς ειδικά λόγω οικογενειακής παράδοσης θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους.

«Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο» πρόσθεσε και υποστήριξε: «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν να ολοκληρώσει το έργο της» συμπλήρωσε.

«Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα όχι 1-2-3 αλλά τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα; Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Και μάλιστα η τελευταία σας μεταγραφή ήταν ένας από εκείνους που δήλωναν πόσο καλή είναι η Συμφωνία και πρέπει να υπερψηφιστεί» επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

«Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή. Και μιας και μίλησα για τη Δημοκρατία, δε μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, που με έκπληξη διαπιστωνω ότι δεν έχετε θάρρς να καταδικάσετε ίσως γιατίπεράσατε στο στάδιο να τις ενορχιστρώνεται. Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους.   Πρακτικές μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές. ΕΪναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγει μέσα από την τύφλωση την αντιπολιτευτική να διχάσει τον ελληνικό λαό. Τις τελευυταίες ημέρες συγκεκριμενοι συνάδελφοί σας στοχοποιήθηκαν. Οσποι έχουν εκφράσει την βούλησή τους να μείνουν σταθετοί στις απόψεις του να στηρίξουν την κυβέρνηση στοχοποιήθηκαν με απειλητικά μηνύματα. Η κα Παπακώστα με ενημέρωσε χθες ότι απειλείται με φωτογραφίες πολτοποιη,μένων κεφαλιών γυναικών. Γραμματέας της ΝΟΔΕ της ΝΔ ήταν αθυτός που έστειλνε μαζικά μηνύματα κινητών τηλεφώνων βουλευτών και καλούσε τους οπαδούς της ΝΔ να στέλνουν απειλητικά μηνύματα».

«Μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους»

«Θα καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη αυτή την επιλογή. Αν όχι πολύ φοβάμαι ότι ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε οδηγεί σε μακρινές εποχές που έχουμε αφήσει πίσω ανεπιστρεπτί. Σας παρακινώ να σκεφτείτε ψύχραιμα τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε δε θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησης τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία».

«Ερχονται στιγμές που ο καθένας κρίνεται από την ιστορία και γι αυτά που κάνει. Σε ότι με αφορά τις ευθύνες τις πήρα με θάρρος και τις μοιράστηκα με αυτούς που πρέπει να στηρίζουν κυβερνήσεις. Την  Βουλή και τον λαό. Σας καλώ να μιλήσετε και εσέις και να σταθείτε καθαρά στην συνείδησή σας και το συμφέρον του το[που και να δώσετε καθαρή απάντηση αν εμπιστεύεστε να συνεχίσει η κυβέρνηση. Εντιμα και καθαρά με βάση την συνείδησή σας. Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας και η δημοκρατία στον τόπο δεν μπορεί να απειλείται και να εκβιάζεται από κανένα. Η Δημοκρατία στον τόπο θα νικήσει».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news