facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Το έξυπνο "καμπανάκι" Αποστολάκη για την Τουρκική προκλητικότητα

Καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης για την τουρκική προκλητικότητα στην άτυπη σύνοδο ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις "ιδιαίτερες συνθήκες ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη της, για τον προσδιορισμό μιας συνεκτικής στρατηγικής αντιμετώπισης τους και προστασίας των πολιτών και των εδαφών τους", ζήτησε ο ΥΕΘΑ, αφήνοντας έτσι αιχμές για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας έτσι την ΕΕ να λάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της.

Κεντρικά θέματα συζήτησης στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ ήταν ο ρόλος των γυναικών στην Ασφάλεια και στην Άμυνα, αλλά και η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας: PESCO (Permanent Structured Cooperation), CARD (Coordinated Annual Review on Defence), EDF/EDIDP (European Defence Fund / European Defence Industrial Development Program), EPF (European Peace Facility). Την σύνοδο απασχόλησαν και τα θέματα της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της Άμυνας.


Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του του Ευάγγελου Αποστολάκη στον ρόλο της γυναίκας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον ΥΕΘΑ να δηλώνει πως η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο πρακτικά, όσο και ουσιαστικά, αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με την εφαρμογή της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και τη συνεχή ποιοτική διεύρυνση των καθηκόντων που ανατίθενται στο γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν το μέσο επίτευξης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ένωσης και συμβάλλουν στην αξιοπιστία αυτής ως διεθνούς δρώντος στον τομέα της ασφάλειας.

Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι η συλλογική και σταθερή συνεργασία των μελών-κρατών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η συναντίληψη των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας.

Μάλιστα επισήμανε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων, ενώ χαρακτήρισε μείζων πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας.


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας Gabriel-Beniamin Les, της Γαλλίας Florence Parly, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Peter Mihatov.


Ειδικότερα, κατά τις διμερείς συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αυτών καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδος από το 2006.



onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news