facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει η κυβέρνηση των Σκοπίων να ενημερώσει επίσημα, με ρηματική διακοίνωση, την Αθήνα για την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (12.01.2019).

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να βρει τους 80 (81 είχε τελικά) βουλευτές που απαιτούνταν για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Πλέον, απομένει να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

Τα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσουν την Αθήνα με ρηματική διακοίνωση και ώρα να πάρουν το δρόμο προς την… ελληνική Βουλή. «Αυτές τις ημέρες μαζί με τη φίλη χώρα Ελλάδα θα αποτινάξουμε την απομόνωση και τις διαφωνίες και θα επιβεβαιώσουμε από κοινού την ιστορική συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι και οι βουλευτές της ελληνικής Βουλής θα αναγνωρίσουν το σημαντικό τους ρόλο σε αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

New York Times: Θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας

«Δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη που εξόργιζε επί δεκαετίες και κρατούσε τη μικρή βαλκανική χώρα της «Μακεδονίας» εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι βουλευτές συμφώνησαν χθες να αλλάξουν επισήμως το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφουν οι New York Times σχολιάζοντας την ψηφοφορία στα Σκόπια. «Πράγματι, σε μια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, η χθεσινή ψηφοφορία αντιμετωπίζεται ως ένα σπάνιο δείγμα καλών νέων και θριάμβου της επιμελούς διπλωματίας», σημειώνεται.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν το προτελευταίο βήμα μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, να τερματίσει τελικά, επισήμως, τη διαμάχη με την Ελλάδα για αυτό το θέμα». Θα ακολουθήσει η κύρωση από την ελληνική Βουλή κάτι που σύμφωνα με τους NY Times «είναι πιθανόν να αποδειχθεί μια όχι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των διαιρέσεων που συνεχίζει να προκαλεί εκεί το θέμα». Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη διαφωνία του Πάνου Καμμένου, το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση ή κι εκείνο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης «για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτέλεσε την κορύφωση πολυετών συζητήσεων και έγινε δεκτή με αισθήματα εξάντλησης αλλά και χαράς».

Ανατρέχοντας, ακολούθως, στην ιστορική διαδρομή της διαμάχης από το 1991, η εφημερίδα επισημαίνει τις ανησυχίες δυτικών διπλωματών για τη στάση της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «για το ενδεχόμενο η Μόσχα να επιτείνει τις προσπάθειες της για υποδαύλιση παθών στην Ελλάδα πριν από την κύρωση της συμφωνίας τον προσεχή Μάρτιο».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news