facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Μάχες χαρακωμάτων στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών – Ψαριανός στην θέση Δανέλλη!

Λείπει μια ψήφος στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Το Ποτάμι αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό! Η αριθμητική της επιτροπής που προκαλεί αρρυθμία στην κυβέρνηση. Πως μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία και γιατί η ΝΔ μιλάει για πραξικόπημα.

Ξαφνικά η συμφωνία των Πρεσπών απειλείται με εμπλοκή πριν καν φτάσει προς ψήφιση στην ολομέλεια. Αυτό καθώς θα πρέπει πρώτα να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Στην επιτροπή ωστόσο μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Και αυτές τις ώρες οι εξελίξεις τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην επιτροπή οι ανεξάρτητοι βουλευτές να εκπροσωπούνται από 2 βουλευτές. Πάντως, φωτιά στο σκηνικό έβαλε το Ποτάμι αντικαθιστώντας τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψήφος, καθώς πλέον δεν έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ.

Ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποφασίσει να δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή “παρών” τότε οι υπέρ και οι κατά ψήφοι θα είναι 27 και 27 αντίστοιχα και έτσι και πάλι η συμφωνία μπλοκάρει.

Πως μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία

Η διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Βουλή αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει. Το νεότερο σενάριο μιλάει για προσθήκη ενός βουλευτή.

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλει η ΝΔ

Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η Πειραιώς. Η ΝΔ γνωρίζοντας ίσως προθέσεις από τη μεριά της κυβέρνησης, για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για πραξικόπημα.

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας», τονίζει η Πειραιώς.
«Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν», υπογραμμίζει.

Η ΝΔ εξηγεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια -συνεχίζει- το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.

«Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ», συμπληρώνει η ΝΔ αναφέροντας ότι βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.
«Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση-κουρελού. Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news