facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

«Ναι μεν, αλλά», η Παπακώστα για τις Πρέσπες -Τι θα γίνει η υπουργική καρέκλα

Ερώτημα παραμένει η τελική στάση της Κατερίνας Παπακώστα στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, που αναμένεται να γίνει το βράδυ της Πέμπτης.
Αν φυσικά δεν υποβληθεί προηγουμένως πρόταση δυσπιστίας από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτήν την περίπτωση η ψηφοφορία θα γίνει μετά από 3 ημέρες, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η συζήτηση επι της ψήφου δυσπιστίας, που με δεδομένη την αριθμητική των βουλευτών δεν έχει πιθανότητες να περάσει.
Το ερώτημα τι θα κάνει η Κατερίνα Παπακώστα έχει να κάνει και με τις δικές της προσωπικές φιλοδοξίες και τις πιέσεις που δέχεται από τους προσωπικούς της ψηφοφόρους, αλλά διευκολύνεται και απο την ισορροπία δυνάμεων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Απο το γεγονός δηλαδή οτι αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση διαθέτει μια άνετη πλειψηφία υπερ της Συμφωνίας, την οποία ψηφίζουν εκτός απο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145) και οι 3 του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης (πρώην Ποτάμι), η Ελενα Κουντουρά (πρώην ΑΝΕΛ) αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία).
Σύνολο τουλάχιστον 152 βουλευτές.
Η κοινοβουλευτική αυτή «άνεση» του κ. Τσίπρα επιτρέπει στην Κατερίνα Παπακώστα να κάνει δεύτερες σκέψεις, αν και αποκλείεται να καταψηφίσει την Συμφωνία. Αυτό που σκέφτεται λένε οι πληροφορίες είναι η αποχή.
Αυτό που έχει προβληματίσει τους κυβερνητικούς είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Κατερίνα Παπακώστα, στις επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για το τι θα πράξει στην ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης, απαντά επίμονα «όλα στην ώρα τους»... χωρίς να δίνει σαφή απάντηση
Σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές της, η τελική στάση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα εξαρτηθεί πιθανώς από την δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Καθώς σε αλλεπάλληλες δηλώσεις της η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει ότι ήταν και παραμένει βέρα Καραμανλική, και αυτήν την «ιδιότητα» θέλει να την διατηρήσει. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο πρώην πρωθυπουργός κάνει δήλωση η εκδώσει γραπτή ανακοίνωση για την Συμφωνία των Πρεσπών αύριο Πέμπτη, στην γραμμή φυσικά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η Κατερίνα Παπακώστα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Είναι πιθανόν λοιπόν να αποφασίσει να απόσχει.
Η αποχή, επιτρέπει σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες στην Κατερίνα Παπακώστα, να διατηρήσει και το υπουργείο της, τουλάχιστον έως ότου γίνει ο ανασχηματισμός που όλοι περιμένουν το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση αποχής πάντως, η αναβάθμιση που έχει ζητήσει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον Αλέξη Τσίπρα, σε θέση υπουργού, δεν θεωρείται σίγουρη.
Τι είχε δηλώσει η Κατερίνα Παπακώστα
Η τελευταία δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα ήταν πριν τα Σκόπια προχωρήσουν στις συνταγματικές αλλαγές και στις διευκρινίσεις που έχει ζητήσει η Αθήνα. Τον Οκτώβριο η Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση από την γειτονική χώρα για την γλώσσα και την εθνότητα. Ερμηνευτική δήλωση μπορεί να μην υπήρξε, αλλά στις αλλαγές που προωθήθηκαν στην συνταγματική αναθεώρηση, υπήρξαν διευκρινίσεις και διατυπώσεις στην κατεύθυνση των απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές όμως αν αυτές καλύπτουν τις απαιτήσεις της Κατερίνας Παπακώστα.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news