facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Η αντιπολίτευση ζητάει την επιστολή Κοτζιά και το νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Λίγες ώρες έμειναν για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την αρμόδια επιτροπή για να ξεκινήσει αύριο η μάχη της ολομέλειας και η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων στα Ελληνικά.

Το αίτημα είχε διατυπώσει από χθες ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η συζήτηση αν δεν κατατεθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος.

Στα αγγλικά το έδωσε ο Κατρούγκαλος

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ικανοποιεί το αίτημα της αντιπολίτευσης κατέθεσε το κείμενο με τις τροπολογίες, αλλά αμετάφραστο στην αγγλική υποστηρίζοντας ότι έτσι το κατέβασε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στην Βουλή των Σκοπίων.

Φωνές από ΝΔ

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» ειπε ο κ. Κατρούγκαλος.


Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη ζητώντας από τον Υπουργό να αναθέσει τη μετάφρασή του στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή στα ελληνικά.

Η ΝΔ ζητάει και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Υψηλοι τόνοι και από τη Λιάνα Κανέλη

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε με υψηλούς τόνους και η Λιάνα Καννέλη.

«Δεν διατυπώσαμε εμείς κανένα αίτημα για το πλήρες κείμενο, όμως θέλω να μιλήσω για τη λεπτότητα καταχώρησης στα πρακτικά ενός κειμένου στα αγγλικά. Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. Να ακολουθούμε ότι μας λέει το «his master voice» αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;» σχολίασε η κυρία Λιάνα Κανέλλη.

Και το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την επιστολή Κοτζιά

Και το ΚΙΝΑΛ όμως με αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησε να δοθεί στην επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά.

«Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και έως πρότινος κυβερνητικός σας εταίρος κ.Πάνος Καμμένος έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει σοβαρότατους υπαινιγμούς για διακίνηση «εισαγόμενου και εξαγόμενου χρήματος» με σκοπό την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι υπαινιγμοί, αλλά και οι βολές του μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιόν σας, στρέφονται εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Πολύ πρόσφατα «μετονόμασε» σε «ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ» την πολιτική κίνηση του κ.Κοτζιά που φέρει το όνομα «ΠΡΑΤΤΩ». Η αντιπαράθεση αυτού του χαρακτήρα επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το γεγονός, πως η παραίτηση του κ.Κοτζιά συνοδεύτηκε από μία επιστολή προς εσάς, η οποία ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία πρέπει να καταστεί δημόσια. Ενόψει μάλιστα της κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, οι φορείς των οργάνων πρέπει να είναι ενήμεροι για τους λόγους παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αφού, όπως συχνά λέτε, ο κ.Κοτζιάς πέτυχε στο έργο του, παραμένει ανεξήγητο γιατί έφυγε από την Κυβέρνηση. Η συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο και η παραίτηση από αυτό, την οποία αποδεχτήκατε, έχει ένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό κενό: τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν. Είστε ως εκ τούτου υποχρεωμένος να καλύψετε αυτό το κενό με την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τους λόγους της παραίτησης του κ.Κοτζια. Και η ενημέρωση αυτή μπορεί αυθεντικά να προκύψει μόνο με τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, ζητώ την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της επίμαχης επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού των Εξωτερικών κ.Νίκου Κοτζιά».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news