facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Έκανε πίσω ο Καμμένος για τα αντισταθμιστικά μετά το σφυροκόπημα: Στην επιτροπή Εξοπλισμών η τροπολογία

Μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης για την τροπολογία που επαναφέρει από το παράθυρο αντισταθμιστικά ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δέχεται να συζητηθεί το ζήτημα σε «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, τις ημέρες που μεσολαβούν έως την ψηφοφορία της Δευτέρας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε επανειλημμένως ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, παλαιότερες και νεώτερες που πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αντιδράσεις και ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτησή του σχετικά με την «κατανομή» των χρημάτων που προβλέπονται από τη ρύθμιση: Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στην ΕΑΒ, και πως ένα μικρό ποσοστό αυτών θα δοθεί με απόφαση της αμερικανικής εταιρείας σε υπεργολαβίες ελληνικών επιχειρήσεων.

Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε οξύτατη σύγκρουση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση είναι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά στην Βουλή όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης μιλώντας για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

Είπε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «εκ του πλαγίου εισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εκ των υστέρων αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής».

Υποστήριξε πως επιχειρείται η εκ του πλαγίου παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων στο χώρο των εξοπλισμών, τονίζοντας πως τα 230 εκατ. ευρώ δεν είναι «φιλανθρωπία» των ΗΠΑ, καθώς «η Ελλάδα πληρώνει μέσω της κύριας σύμβασης αναβάθμισης. Όμως με αυτό τον τρόπο έρχεται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες συμβάσεις χωρίς αυτό διοικητικά και δικαστικά να ελέγχεται από τις αρχές του δημοσίου».

«Ορισμένα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα» σχολίασε ο Ν. Φίλης, επισημαίνοντας πως είναι σωστή η δέσμευση του υπουργού να γίνει αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, και ο υπουργός είναι πρόθυμος να τις δώσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ανέφερε ο Ν. Ξυδάκης.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news