facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Δωρεάν τσάντες πολλαπλής χρήσης σε 4 δήμους!

Τη διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και αλλά και τσαντών με ροδάκια οικιακής χρήσης σε νοικοκυριά τεσσάρων ελληνικών δήμων από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη χρήση πλαστικής σακούλας. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για δράση ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ. Όπως τόνισε ο αναπληρωτή υπουργός, στο έως τώρα διάστημα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης, με bar code, στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους.

Πάντως, όπως είπε, «από το Νοέμβριο του 2017, που εφαρμόστηκε ο νόμος έως σήμερα, εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί. Το σύνολο, πλέον, των εγγραφών είναι 5.044».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η στόχευση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αναλογία 90 πλαστικών τσαντών μιας χρήσης ανά έτος για κάθε πολίτη μέσα στο 2019, ενώ η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από τις 100. «Αν δεν πετύχουμε την απόδοση που επιβάλλει η Ευρώπη, θα επανεξετάσουμε τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι είναι απολύτως συμβατά με τη θαλάσσια στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων και με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία», είπε.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων τσαντών οικιακής χρήσης, που προορίζονται για την τρίτη ηλικία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου, οι δήμαρχοι των οποίων μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ο προθάλαμος ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα διαρκέσει περί τα τρία χρόνια και θα στοχεύει στη σταδιακή διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε κάθε έναν από τους 10.800.000 Έλληνες πολίτες με βάση την απογραφή του 2001. Σε πρώτη φάση και σε διάστημα τριών μηνών (έως και τις 10 Μαΐου), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, θα παραδοθούν σε κάθε έναν από τους τέσσερις δήμους, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πλαστικές και υφασμάτινες (σχεδιασμένες από τη Σήλια Κριθαριώτη), καθώς επίσης και καροτσάκια, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιλεγμένο από εκείνους και κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τμήμα του πληθυσμού τους.

Με βάση το σχεδιασμό και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΟΑΝ και ΕΕΤΑΑ, οι δήμοι θα μελετήσουν και θα καταθέσουν στην Εταιρεία τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προτείνουν τη διανομή των τσαντών στους δημότες τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων. Αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, θα διανεμηθούν περί τις 5-10.000 πλαστικές τσάντες, 2.000 υφασμάτινες και 500 τροχήλατες σε καθέναν από τους Δήμους Βόλβης, Ναυπακτίας και Αλοννήσου, ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος Χαλανδρίου θα διανείμει περίπου 30.000 τσάντες χειρός και τροχήλατες.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news