facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ζητείται απασχόληση για 200.000 ξένους που ζήτησαν άσυλο

Ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις για άσυλο την τελευταία εξαετία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, των οποίων την επεξεργασία ολοκλήρωσε η Υπηρεσία Ασύλου, δείχνουν ότι το 2018 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ετών σε επίπεδο αιτήσεων για άσυλο. Ειδικότερα, το 2018 κατατέθηκαν 66.970 αιτήσεις έναντι 58.642 αιτήσεων το 2017 και 51.053 αιτήσεων το 2016.

Την πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων κατέχουν οι Σύριοι με 60.980, τη δεύτερη θέση οι Αφγανοί με 28.086, την τρίτη οι Πακιστανοί 25.407 και την τέταρτη οι Ιρακινοί 23.4013. Η περιοχή της Αττικής δέχθηκε περίπου 50.000 αιτήσεις και ακολουθεί η Λέσβος με 35.241 και η Θεσσαλονίκη με 28.006 αιτήσεις.

Στο μεταξύ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανάρτησε για δημόσια διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη. Το κείμενο αποτυπώνει την οπτική και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψιν τη μαζική ροή μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων καθώς και αιτούντων και αιτουσών διεθνούς προστασίας, αλλά και την οικονομική ύφεση της χώρας κατά την περίοδο 2009-2017.

Πώς και πού θα βρουν δουλειά οι μετανάστες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχέδιο του υπουργείου για να βρουν δουλειά οι μετανάστες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα νόμιμα είναι η απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό από το εγχώριο εργατικό δυναμικό καθώς και η – κατά το δυνατόν – αξιοποίηση μεταναστών/μεταναστριών, αιτούντων/αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε τομείς με αποδεδειγμένα πιο ολοκληρωμένη εξειδίκευση σε σχέση με το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού υποβάθρου, της εργασιακής εμπειρίας και του επαγγελματικού προφίλ δεξιοτήτων δικαιούχων και αιτούντων/αιτουσών διεθνούς προστασίας Η δράση επιδιώκει να αναπτύξει μια διαδικασία με σκοπό τον προσδιορισμό των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών/ακαδημαϊκών προσόντων αρχικά των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και, σε δεύτερη φάση, των αιτούντων/αιτουσών αυτής που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ανοιχτές δομές φιλοξενίας καθώς και διαμερίσματα σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η «εργαλειοθήκη» δεξιοτήτων και προσόντων» που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επιχειρηθεί, αρχικά, η μαζική χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού υποβάθρου, της εργασιακής εμπειρίας και του προφίλ δεξιοτήτων τους, με απώτερο σκοπό τη συλλογή ποιοτικών στοιχείων του εν λόγω πληθυσμού που διαμένει στη χώρα και έχει, βάσει νόμου, δικαίωμα εργασίας.

Απασχόληση σε αγροτικές εργασίες
Επίσης, προβλέπει την προώθηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία και τη μεταποίηση. Η δράση στοχεύει στην προώθηση στην απασχόληση δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε αγροτικές εργασίες, κυκλικού χαρακτήρα, για τις οποίες συνήθως προσλαμβάνονται περιοδικά και περιστασιακά εργάτες γης από γειτονικές χώρες, καθώς σε υπηρεσίες μεταποίησης. Η δράση σκοπεύει στο να ενδυναμώσει τους επωφελούμενους και τις επωφελούμενες ενισχύοντας τις πιθανότητες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και, εν γένει, την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας παράλληλα τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλύπτουν τις εποχικές ανάγκες τους με αντίστοιχες προσκλήσεις για προσωρινό προσωπικό από άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει και άλλες δράσεις όπως:

Δημιουργία διαδικτυακών σημείων επαφής (skills pooling) ανέργων με επιχειρήσεις που διαθέτουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (μαθητεία) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δικαιούχων διεθνούς προστασία, ηλικίας 18-29 ετών
Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης διαφορετικών τεχνικών ειδικοτήτων (ράφτες, logistics, κ.ά.) και προώθηση στην εργασία σε ιδιωτικές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις
Πρόγραμμα απασχόλησης σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή αγροτικό τομέα (π.χ. συσκευαστήρια)
Νομοθετική ρύθμιση για ανάπτυξη startup επιχειρήσεων και χρηματοδότηση από τράπεζες
Eπιπλέον, προβλέπει την προώθηση τους σε startup επιχειρήσεις. Η δράση στοχεύει στη διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών με στόχο την ανάπτυξη της μικρο-επιχειρηματικότητας (startup επιχειρήσεις) μέσω νομοθετικής ρύθμισης:

για τα θέματα εισόδου και διαμονής τους (visa και άδεια διαμονής),
απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης των μικρών επιχειρήσεων «εθνικού χαρακτήρα» και
δυνατότητα μεικτής χρηματοδότησης από Τράπεζες και από κρατικές επιχορηγήσεις (νομοθετική ρύθμιση)

economistas

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news