facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Δημοσκόπηση κατά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ: Στις 15 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 15 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας και απώλειες για τα δύο πρώην συμμαχικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δείχνει η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει η Opinion Poll σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 14 του μηνός, η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας αυξήθηκε κατά 1% σκαρφαλώνοντας στο 15%. 

Σημαντικό επίσης εύρημα είναι η εικόνα διάλυσης των ΑΝΕΛ που με τις παλινωδίες τους στο Μακεδονικό και την «κολοβή» αποχώρηση τους καταποντίζονται φθάνοντας στο 0,4% και βλέποντας να τους περνούν κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας (1,5%), η Ελληνική Λύση (2,2%), το ΛΑΟΣ (1,3%) κ.ά. 

Μεγάλες επίσης απώλειες καταγράφει και το Ποτάμι αγγίζοντας με δυσκολία το 0,7%. 

erevna-opinion-tessera
erevna-opinion-pente
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, «η έρευνα αυτή στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1. Αυτό σημαίνει ότι "έπιασε" το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας, όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών. 

»Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το Σεπτέμβριο. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%. Η Ν.Δ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός 11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η Ν.Δ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

»Ωστόσο πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιαζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά.

2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις , ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνομο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών».

erevna-opinion-dyo
erevna-opinion-tria
protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news