facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία Πρεσπών: Παμμακεδονικές ενώσεις καταθέτουν αγωγή κατά Τσίπρα – Κοτζιά!

Αγωγή κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών καταθέτουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις.

Η ενέργειά τους έρχεται ως συνέχεια των αντιδράσεών τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην απόρριψη της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως τονίζουν η αγωγή τους αφορά:

1. Προσβολή της εθνικής/πολιτιστικής ταυτότητας/συνείδησης ως μοναδικά στοιχεία των Μακεδόνων.

2. Παραβίαση της ελευθερίας της εθνικής συνείδησης κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου.

3. Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας.

4. Παραβίαση των Αρχών της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

“Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού. Στην από 14 Δεκεμβρίου 2018 απόφασή του όμως αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες δύνανται να καταθέσουν αγωγές για την παραβίαση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της «Συμφωνίας» των Πρεσπών. Με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι Μακεδόνες να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Τα δικαστήρια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ βάσει της απόφασης του ΣτΕ να υπεισέλθουν στην ουσία του θέματος και να δικάσουν τις αγωγές των Μακεδόνων.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ για να ακυρωθεί εν λόγω «Συμφωνία». Η ΠΟΠΣΜ και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ήδη κατέθεσαν την αγωγή την οποία ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΠΣΜ. Προτρέπουμε ΟΛΟΥΣ τους Μακεδόνες να συμμετέχουν στις αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών. Κύμα αγωγών πρέπει να κατακλύσει την Εισαγγελία Αθηνών εν όψει της επικείμενης κύρωσης της «συμφωνίας» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί ΣΑΦΕΣ ότι ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.

Η αγωγή των Μακεδόνων αφορά στην:

1. Προσβολή της εθνικής/πολιτιστικής ταυτότητας/συνείδησης ως μοναδικά στοιχεία των Μακεδόνων.

2. Παραβίαση της ελευθερίας της εθνικής συνείδησης κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου.

3. Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας.

4. Παραβίαση των Αρχών της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Πρεσπών: Παμμακεδονικές ενώσεις καταθέτουν αγωγή κατά Τσίπρα – Κοτζιά!"

Χάκερ «χτύπησαν» ιστοσελίδα της ΕΡΤ

Χάκερ επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα αθλητικών της ΕΡΤ, αναρτώντας σύμφωνα με πληροφορίες φωτογραφία με την τουρκική σημαία και ένα άρμα μάχης.

Η ιστοσελίδα sports.ert.gr για κάποια λεπτά κατηύθυνε τους χρήστες σε άλλη σελίδα, ενώ μετά είχε το μήνυμα «403 forbidden».

Οι τεχνικοί της σελίδας επανέφεραν στον «αέρα» τη σελίδα λίγο πριν τις 18:00. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, για το περιστατικό ενημερώθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάκερ «χτύπησαν» ιστοσελίδα της ΕΡΤ"

Πρωτοβουλία στήριξης των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία Παίδων με εισαγγελική εντολή

Πρωτοβουλίες για τα παιδιά που βρίσκονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» με εισαγγελική εντολή αναλαμβάνει το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», με απόφαση της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.
Η κυρία Βαρδινογιάννη,την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, συναντήθηκε με τον Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριο Μανώλη Παπασάββα και ενημερώθηκε αναλυτικά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών τα οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον και καταλήγουν να φιλοξενούνται στα Νοσοκομεία Παίδων.
Πρόκειται για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον με εντολή Εισαγγελέα λόγω παραμέλησης, περιστατικών βίας και γενικότερα ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης.  Τα παιδιά αρχικά μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και παιδοψυχιατρική εκτίμηση, όμως στη συνέχεια παραμένουν εκεί για αρκετούς μήνες μέχρι να βρεθεί ίδρυμα κατάλληλο για να τα φιλοξενήσει.  Το διάστημα αυτό κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το ένα έτος, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υγιή παιδιά που δεν χρήζουν νοσηλείας.
Η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε την πρόθεση της να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο τα παιδιά αυτά, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα  παραμονής τους στα Νοσοκομεία.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και πρέπει όλοι να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά αυτά.  Προσωπικά θα κάνω ό, τι μπορώ, γιατί τα παιδιά αυτά είναι παιδιά όλων μας», δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κυρία Βαρδινογιάννη βρέθηκε κοντά στα παιδιά που φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στα Νοσοκομεία Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ».  Σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ειδικά για τα παιδιά αυτά, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε μαζί τους και τους μοίρασε δώρα φροντίζοντας να νιώσουν την αγάπη και την θαλπωρή που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.
Στιγμές χαράς στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η ΕΛΠΙΔΑ
Στιγμές χαράς στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η ΕΛΠΙΔΑ
«Από την αρχή του 2018 μέχρι σήμερα από τα Νοσοκομεία Παίδων έχουν περάσει πάνω 150 παιδιά με εισαγγελική εντολή, ενώ αυτή τη στιγμή και στα δύο Νοσοκομεία φιλοξενούνται 50 παιδιά.  Τα παιδιά αυτά είναι από ημερών μέχρι 16 ετών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι παιδιά υγιή, που χρειάζονται ένα ήρεμο και σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να επανέλθουν σταδιακά στην καθημερινότητα, και όχι έναν κλειστό χώρο όπως είναι ένα Νοσοκομείο.  Ευχαριστούμε την κυρία Βαρδινογιάννη για την ευαισθησία και την πρόθεσή της να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να δοθεί  μια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για την πρωτοβουλία της για την διοργάνωση της σημερινής Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που προσέφερε στιγμές χαράς στα παιδιά και χάρισε αρκετά παιδικά χαμόγελα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπασάββας.
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοβουλία στήριξης των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία Παίδων με εισαγγελική εντολή"

Εξελίξεις: Ο Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο -Δεν την έκανε δεκτή

Την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο υπέβαλε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μάλιστα, έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του κ. Καμμένου μέσω sms. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η παραίτηση Σγουρίδη δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Αφορμή οι δηλώσεις του κ. Σγουρίδη το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο οποίος ερωτηθείς για την Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι μπορεί να προκύψουν γεγονότα και να καθυστερήσουν την κύρωση της συμφωνίας: «Ενα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά όλα μπορούν να συμβούν»... Και έσπευσε βέβαια να δηλώσει- γιατί η δήλωσε μπορεί να πυροδοτήσει πολλά σενάρια- ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύει σε κάτι τέτοιο».

Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ έσπευσε να αποδοκιμάσει ευθέως λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «θεωρίες φαντασίας».

«Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδείων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: Είμαστε η πιό ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά».

Σγουρίδης στο iefimerida: Υπέβαλα παραίτηση γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα σε Καμμένο-κυβέρνηση

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Παναγιώτης Σγουρίδης επιβεβαίωσε ότι έθεσε την παραίτησή του από αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ στη διάθεση του Πάνου Καμμένου.

«Το έκανα γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα στον Πάνο τον Καμμένο και στην κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Σγουρίδης στο iefimerida.gr. Την στιγμή της συνομιλίας μας δεν γνώριζε αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την έκανε δεκτή. Επιβεβαίωσε επίσης ότι του το ανακοίνωσε μέσω sms καθώς ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε περιοδεία σε Σαμοθράκη, Θάσο, Αη-Στράτη και Σκύρο.

Διευκρίνισε πάντως ότι το μήνυμα το έστειλε στον υπ. Αμυνας πριν ο Π. Καμμένος κάνει την ανάρτηση με την οποία αποδοκίμαζε» τις δηλώσεις του περί «θερμού επεισοδίου.

«Δεν φεύγω από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, παραμένω πιστός στρατιώτης του κόμματος» πρόσθεσε στο iefimerida.gr.

Ο Παν. Σγουρίδης είπε επίσης ότι η δήλωσή του περί θερμού επεισοδίου ήταν «καθαρά υποθετική» σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί θα μπορούσε να καθυστερήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Το iefimerida.gr επικοινώνησε και με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Θοδ. Τοσουνίδη ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του και δήλωσε άγνοια για το τι θα πράξει ο Π. Καμμένος, με το θέμα Σγουρίδη.

ΝΔ: Αδιανόητο και επικίνδυνο ότι ο Τσίπρας δεν έχει καταδικάσει τις δηλώσεις Σγουρίδη

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητες» τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη αλλά και είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας και ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ειδικότερα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες.

Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξελίξεις: Ο Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο -Δεν την έκανε δεκτή "

Πιτ μπουλ δάγκωσε στο πρόσωπο κοριτσάκι που έλεγε τα κάλαντα

Επίθεση από πιτ μπουλ δέχθηκε ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στο Ίλιον την ώρα που έλεγε τα κάλαντα, μέσα σε ένα καφενείο, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, το μικρό κορίτσι και τα δυο αδέρφια του μπήκαν στο καφενείο για να πουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα όταν ξαφνικά ένα πιτ μπουλ που ήταν στον ίδιο χώρο ξέφυγε από τα χέρια του ιδιοκτήτη του και επιτέθηκε στο κοριτσάκι, δαγκώνοντάς το στο πρόσωπο.

«Όπως άρχισαν και έλεγαν τα κάλαντα, λίγο πριν τελειώσουν, έκανε επίθεση το σκυλί πάνω στο μικρό μου κορίτσι. Πήδηξε πάνω του και το κατασπάραξε από τη μια μεριά του προσώπου», δηλώνει ο πατέρας της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρόλο που ο ιδιοκτήτης του πιτ μπουλ διαβεβαίωσε τον πατέρα ότι το σκυλί δεν είναι επιθετικό, με το που άρχισαν να λένε τα κάλαντα, όρμηξε κατά πάνω τους.

«Το κοπάναγα εγώ, το κοπάναγε το αφεντικό του, δεν άφηνε τα δόντια του το σκυλί από το παιδί».

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η ζωή του βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Μετά τη μεταφορά της μικρής στο νοσοκομείο, ο ιδιοκτήτης του πιτ μπουλ εξαφανίστηκε μαζί με τον σκύλο για να αποφύγει το αυτόφωρο, αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτ μπουλ δάγκωσε στο πρόσωπο κοριτσάκι που έλεγε τα κάλαντα"

Στο Θησείο θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2019

Στο Θησείο θα υποδεχθεί ο δήμος Αθηναίων το 2019.

Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή -μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, στον Αθήνα 9.84, «οικοδεσπότης» της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος θα υποδεχθεί στη σκηνή τον δήμαρχο για το μήνυμα υποδοχής του καινούργιου χρόνου.

Αρκετά λεπτά πριν από την αλλαγή του χρόνου, οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων, με συνοδεία ξυλοπόδαρων, δίνουν το σύνθημα για την έναρξη του εορταστικού προγράμματος. Ακολούθως, η σκηνοθέτιδα Φρόσω Λύτρα υπόσχεται να γίνουμε «Άγγελοι στην πόλη», μέσα από ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο εμπνευσμένο από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, τον υπέροχο αυτό ύμνο στην αγάπη.

Στη συνέχεια, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη, υπόσχεται να μας ταξιδέψει με υπέροχες μελωδίες και την ιδιαίτερη φωνή και παρουσία της, έως τα τελευταία λεπτά του χρόνου που φεύγει.

Μετά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων, στη σκηνή θα ανέβουν η τραγουδίστρια Κατερίνα Κούκα και ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης.

Μαζί με πέντε δεξιοτέχνες μουσικούς θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα που ισορροπεί ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, το λαϊκό και το έντεχνο, το φρέσκο και το κλασικό! Ακολούθως τη σκυτάλη της διασκέδασης λαμβάνει ο En Lefko 87.7 και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Χάρης Βαρζαμπετιάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Θησείο θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2019"

Συμφωνία των Πρεσπών: Αναβρασμός στα Σκόπια!

Οι διεργασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι "πυρετώδεις" στα Σκόπα, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να ζητά από τους κυβερνητικούς βουλευτές να την "μαυρίσουν".
Κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «να αντλήσουν δυνάμεις και να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντλήσει δυνάμεις, θα ακούσει τη φωνή του λαού και θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος» είπε ο Ιβάνοφ από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και ισχυρίστηκε ότι αυτή «βάζει τέλος στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως την γνωρίζουμε».

«Όταν είστε έτοιμοι να επιλύσετε ένα ζήτημα με οποιαδήποτε τίμημα, τότε το τίμημα αυτό γίνεται δυσβάσταχτο. Το τίμημα για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος με αυτόν τον τρόπο είναι η νομική και ιστορική διαγραφή του λαού της Μακεδονίας» πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάστηκε χωρίς εθνική συναίνεση και χωρίς τη συγκατάθεσή του ίδιου, ως Προέδρου της χώρας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, διά της αποχής, έλαβαν την ηχηρή απόφαση ότι κανείς δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να διαπραγματεύεται για θέματα ταυτότητας».

Κατηγόρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι «όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά και ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού».

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται ο μακεδονικός λαός, ότι προστατεύεται η μακεδονική γλώσσα, ότι ενισχύεται η μακεδονική ταυτότητα. Η επίσημη Αθήνα διέψευσε όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας σε πολλές περιπτώσεις υπογράμμισε ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό λαό και μακεδονική ταυτότητα. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετη ερμηνεία της Συμφωνίας», ανέφερε ακόμη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Τελευταία ομιλία με… κύριο πιάτο την Συμφωνία των Πρεσπών
Η σημερινή, ετήσια ομιλία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή με την ιδιότητα του Προέδρου της χώρας ήταν η τελευταία του, καθώς η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Μάιο και ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, καθώς διανύει ήδη δύο θητείες.

Την ομιλία αυτή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή χειροκρότησαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (από το οποίο προέρχεται ο ίδιος), ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, την αποδοκίμασαν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία των Πρεσπών: Αναβρασμός στα Σκόπια!"

Γεωργιάδης: Ζητά τα «ρέστα» για το πόρισμα της ΕΔΕ των οκτώ αστυνομικών

Ερώτηση για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ για τους οκτώ αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια ώρα που κι ο Θάνος Πλεύρης, δικηγόρος κάποιων από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, κατέθεσε εξώδικο στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Άδ. Γεωργιάδης ρωτά την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη «αν προτίθεται να διατάξει διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει κάνει τη διαρροή», ο οποίος επικαλέστηκε το σχετικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” υποστηρίζοντας ότι η διαρροή του πορίσματος προκαλεί «έκπληξη» προσθέτοντας ότι «εύλογα διερωτάται κανείς αν η Ελληνική Αστυνομία σκόπιμα διοχέτευσε με παράνομο τρόπο το πόρισμα στο συγκεκριμένο ΜΜΕ ή εν αγνοία της ηγεσίας στελέχη που είχαν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία έκαναν τη διαρροή εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη».

Από την πλευρά του ο Θ. Πλεύρης ενημέρωσε μέσω twitter ότι κατέθεσε εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. γιατί “δεν κατάφερε να διαφυλάξει την μυστικότητα της διαδικασίας και ανέχεται να διαρρέεται το όποιο πόρισμα προσβάλλοντας τα δικαιώματα στη δίκαιη δίκη και στην προστασία δεδομένων αστυνομικών, που ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Ζητά τα «ρέστα» για το πόρισμα της ΕΔΕ των οκτώ αστυνομικών"

Άνοιξε η πλατφόρμα του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» για όλα τα νησιά

Το 2019 είναι η χρονιά της καθολικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό, που πιλοτικά λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 2018 σε 49 νησιά, επιδότησε 61.500 κατοίκους νησιών να πραγματοποιήσουν άνω των 60.000 ακτοπλοϊκών ταξιδιών, αλλά και 3.100 νησιωτικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν προϊόντα και πρώτες ύλες, από και προς τα νησιά, επεκτείνεται και αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής και έχοντας πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρηματικές κοινότητες των νησιών για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει την πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καλώντας τους νησιώτες, το με σύμβαση ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τις δομές Υγείας και Παιδείας των νησιών μας, να εγγραφούν από σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.metaforikoisodynamo.gr, ώστε να αποκτήσουν εγκαίρως τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη και να γίνουν δικαιούχοι του νησιωτικού αντισταθμίσματος για ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν από την 1 Ιανουαρίου 2019 και για όλο το έτος.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις των νησιών της χώρας μπορούν από τις 7 Ιανουαρίου 2019, στον ίδιο ιστότοπο, να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους, ενώ η επιδότηση του κόστους μεταφοράς θα υπολογίζεται σε παραστατικά μεταφορών από την 1 Ιανουαρίου 2019.

Η έναρξη της νέας χρονιάς αποτελεί ένα ορόσημο για τις νησιωτικές πολιτικές αφού, για πρώτη φορά - ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζεται, παράλληλα, ένα μέτρο - θεσμός που απαντά ταυτόχρονα στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας αναπτυξιακές ευκαιρίες και ευκαιρίες ζωής.

Για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί ειδική στήριξη για όσους μένουν και δραστηριοποιούνται στις Σποράδες, στον Αργοσαρωνικό και φυσικά στο Ιόνιο, αφού το μέτρο εντάσσει, εκτός από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο, και όλα εκείνα τα νησιά που για χρόνια εξαιρούνταν από τις όποιες πολιτικές ανακοινώνονταν.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» για όλα τα νησιά"

Μάτι: Απάντηση των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος στην ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής

«Οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών στο Μάτι έχουν ξεκινήσει κανονικά» διαβεβαιώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) για καθυστερήσεις στο ζήτημα της αδειοδότησης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και επισημαίνουν πως «δύο ημέρες πριν από την αλλαγή της χρονιάς κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με τις διαδικασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών». Χαρακτηρίζουν μάλιστα «τουλάχιστον παράξενο, την ώρα που το σύνολο του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων από το Μάτι ήταν σε συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να δημοσιοποιείται επιστολή τους, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές, διαμαρτυρίες ή διαφωνίες στη σχετική συνάντηση».

Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας διαμηνύουν πως «στη μνήμη των θυμάτων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό» και κάνουν λόγο για ορισμένους που επιθυμούν «να αναπαράξουν το στρεβλό μοντέλο άναρχης δόμησης και ρυμοτόμησης της περιοχής, εξυπηρετώντας συμφέροντα που διαμέλιζαν εκτάσεις σε οικόπεδα προς ανέγερση κατοικιών σε ρέματα, δάση και παραλίες».

Επίσης, στην κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία προχωρούν σε αναλυτική περιγραφή των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης.

Αναλυτικά το κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής κατοίκων του Ματιού:

«Οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ξεκινήσει κανονικά. Είναι γνωστό ότι μία κανονική άδεια απαιτεί χρόνο έκδοσης άνω των οκτώ μηνών κατά μέσο όρο. Στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη εκδοθεί οικοδομικές άδειες μέσα σε πέντε μήνες, με πλήθος νομικών, χωροταξικών και πολεοδομικών προβλημάτων που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Σε σχέση με τα πληγέντα κτήρια οι κατατεθείσες αιτήσεις χορήγησης αδειών είναι ελάχιστες, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει το πλαίσιο για την ανακατασκευή και την επισκευή των κτισμάτων στο Μάτι. Προφανώς, όχι δημιουργώντας πάλι έναν οικισμό με στενούς, αδιέξοδους δρόμους και κλειστό μέτωπο χωρίς διόδους προς τη θάλασσα, αναπαράγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεργάστηκαν κατά τη σύνταξη της νομοθεσίας προκειμένου να καθορισθούν οι οδικοί άξονες που θα διανοιγούν, με κριτήριο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ασφαλούς οικιστικού περιβάλλοντος, χωρίς αυτό να επιφέρει καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών. Επίσης με καινοφανείς σύντομες διαδικασίες προβλέπεται ο καθορισμός απαγόρευσης δόμησης σε ζώνη πέριξ του ρέματος Παπά, ώστε να δίνεται η δυνατότητα δόμησης στα κτήρια που βρίσκονται εκτός της ζώνης αυτής.

Εάν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εφαρμοζόταν ο Νόμος για τις φυσικές καταστροφές χωρίς αλλαγές, τα σπίτια θα χτίζονταν κατά άναρχο τρόπο ή δεν θα χτίζονταν ποτέ, αναπαράγοντας το χάος και την ανομία (καταπατήσεις ρεμάτων, παραλιών, αιγιαλού, απουσία ασφαλούς οδικού δικτύου κλπ.) και εξυπηρετώντας όσους δεν θέλουν να έχει η περιοχή υποδομές που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει τον νόμο που ισχύει για τις φυσικές καταστροφές με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει, αφενός μεν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του οικισμού, αφετέρου δε την εφαρμογή του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η επιστήμη και η τέχνη.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο δεν αναστέλλει καμία άδεια, καμία αποκατάσταση, καμία επισκευή, όπως έχει ήδη αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι περιοχές Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διακριτά, αλλά με βάση ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης.

Ουδέποτε περιήλθε σε γνώση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από οποιοδήποτε φορέα επίσημη προϋπάρχουσα μελέτη ή τοπογραφική αποτύπωση για το Μάτι. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κάπου μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν θα μπορούσε το κράτος να στηριχθεί σ’ αυτές.

Οι πρόσφατα θεσμοθετημένες διατάξεις επιβλήθηκαν ακριβώς για τη διασφάλιση ενός σχεδιασμού που θα μπορεί να συγκεράσει αφενός μεν τις βασικές αρχές για την ύπαρξη και λειτουργία ενός βιώσιμου και ασφαλούς οικιστικού περιβάλλοντος, αφετέρου δε θα επιτρέπει την επισκευή / ανακατασκευή του υψηλότερου δυνατού ποσοστού των υφισταμένων κτιρίων. Αποσκοπούν δε, στην άμεση αποκατάσταση των κατοικιών, παρά τον απαιτούμενο χρόνο εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης και κατάρτισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Είναι απολύτως ανακριβές ότι δηλώθηκε ότι το Μάτι δεν είναι δάσος. Το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι. Για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέταξε ειδική κατ’ εξαίρεση ρύθμιση για τις βεβαιώσεις ανακατασκευής και επαναδόμησης. Και τη νομοθέτησε. Αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση βεβαιώσεων δασικού ή μη χαρακτήρα είναι η Διεύθυνση Δασών. Ήδη έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναλυτικές οδηγίες με τα δικαιολογητικά που πρέπει να ζητούνται και προβλέπονται στη διάταξη που νομοθετήθηκε, καθώς και το πώς εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διάταξη, ώστε να μην καθυστερούν και ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πράξη χαρακτηρισμού και να ταλαιπωρηθούν. Για διευκόλυνση των πολιτών οι αιτήσεις για χορήγηση βεβαιώσεων δασικού ή μη χαρακτήρα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εντός εικοσιτετραώρου από το συμβάν συστάθηκαν οι Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Στον ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής υπηρετούν συνολικά 45 υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά με την αποκατάσταση των κτιρίων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2018.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ορισμένοι παραμένουν αμετανόητοι. Θέλουν να αναπαράξουν το στρεβλό μοντέλο άναρχης δόμησης και ρυμοτόμησης της περιοχής, εξυπηρετώντας συμφέροντα που διαμέλιζαν εκτάσεις σε οικόπεδα προς ανέγερση κατοικιών σε ρέματα, δάση και παραλίες.

Επιμένουν σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και οι 100 απώλειες συμπολιτών μας τον Ιούλιο.

Είναι άλλο το καθήκον μας να είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πληγεί, ακόμη κι αν υπάρχουν υπερβολικές διατυπώσεις ή αιτήματα, και είναι άλλο η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μέσω της διαιώνισης ενός πολεοδομικού και οικιστικού χάους, της καταπάτησης και της αυθαίρετης δόμησης των ακτών, των ρεμάτων και των δασών.

Στη μνήμη των θυμάτων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Με πολλή προσπάθεια και σε συνεχή συνεργασία με τους κατοίκους καταλήξαμε σε όσα υλοποιούνται. Η περιοχή, ήδη, με όσα έχουν γίνει, αλλάζει όψη, αποκαθίσταται και βελτιώνεται. Εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Απάντηση των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος στην ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής"

«Είναι γελοίο να θέλουν ΑΟΖ για το Καστελόριζο»

«Τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της, που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο» θα διαφυλάξει η Τουρκία, στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, συνεχίζοντας να παρέχει κάθε είδους στήριξη αναφορικά με τα «ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες», επισήμανε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com, που επικαλείται τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Μπαστσερί μιλούσε σε συζήτηση με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώθηκε από το διεθνές «πανεπιστήμιο» Κύπρου (UKÜ). Ο Τούρκος «πρέσβης» φέρεται να ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο διάγουμε μια περίοδο διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων και αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών πολιτικών».

Την τελευταία περίοδο, επισήμανε, «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην επικαιρότητα, λόγω κρίσεων, και τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και διασυνδέονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε στη Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και στο ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή».

Από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είπε ο κ. Μπαστσερί, «είναι η διαφύλαξη των νόμιμων συμφερόντων και οφέλους της στους φυσικούς πόρους, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Βάσει των όσων είπε ο Τούρκος «πρέσβης», δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ενέργειες που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και στις οποίες η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» -κατά την έκφρασή του- σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και να είναι η ίδια ένα φυσιολογικό κράτος- θέλει να προχωρήσει, αφήνοντας εκτός την Τουρκία, της ΤΔΒΚ και τους Τουρκοκυπρίους.

Η Τουρκία, ανέφερε, «θα διαφυλάξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στα «ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες».

Όπως πρόσθεσε, θα συνεχίσουν τις διεργασίες τους με την ΤΡΑΟ (Κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) τόσο στις εξουσιοδοτημένες από το ψευδοκράτος περιοχές όσο και στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία έχει κατοχυρώσει εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία συνεχίζει την κρατική της πολιτική στις περιοχές όπου δόθηκε εξουσιοδότηση στα πετρέλαια (ΤΡΑΟ). Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίζουμε να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας», ήταν τα λόγια του σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για να προσθέσει: «Καμία ξένη χώρα, εταιρεία, ή πλοίο στην υφαλοκρηπίδα μας και στη θαλάσσια περιοχή πάνω από αυτή δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί για τους υδρογονάνθρακες και επιστημονικές έρευνες χωρίς άδεια (από την Τουρκία). Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα».

Ο κ. Μπαστσερί αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής «διοίκησης» -κατά την έκφρασή του- και της Ελλάδας, που θέλει για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ ΑΟΖ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι», επισήμανε.

Η ελληνοκυπριακή «διοίκηση», συνέχισε ο Τούρκος «πρέσβης», αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Το να ενεργεί σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και όλα είναι φυσιολογικά θα προκαλέσει τελικά νέα προβλήματα».

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα και μια ομάδα τρίτων χωρών, συμπλήρωσε. «Κάνοντας τριμερείς συνεργασίες και μπαίνοντας σε περιπετειώδεις ενέργειες ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας, μη λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε αυτό. Παιχνίδι όπου η Τουρκία δεν υπάρχει θα χαλάσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας (Ταγίπ Ερντογάν): κάθε ενέργεια στην οποία η Τουρκία δεν συμμετέχει είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Η Τουρκία θα συνεχίσει, είπε, να κάνει κάθε βήμα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μπαστσερί είπε ότι είναι η 17η πιο δυνατή οικονομία στον κόσμο και η 5η στην Ευρώπη και έχει μια πολυεπίπεδη ματιά στη διεθνή κατάσταση πραγμάτων διατηρώντας 240 διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο.

Ο στόχος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο «πρέσβης» της στα κατεχόμενα, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευμάρεια και ο στόχος αυτός είναι δύσκολος, αλλά εφικτός.

«Τα έθνη έχουν δικαιώματα στον βαθμό που εκπροσωπούνται στα κράτη»
Στο ίδιο πάνελ, ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε ότι στους φυσικούς πόρους δεν είναι τα κράτη, αλλά τα έθνη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι η εκμετάλλευση, αλλά και η εμπορία των πόρων, πρέπει να διασυνδεθεί με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Οζεσάι είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχει διασυνδέσει τη λύση με τη δυνατότητα διαμοιρασμού και οφέλους των Τουρκοκυπρίων από τους φυσικούς πόρους. Ένα στοιχείο, σημείωσε, είναι πώς και πότε θα γίνει αυτός ο λογαριασμός.

«Το επιχείρημα αυτό των Ελληνοκυπρίων έχει δύο στοιχεία, το ένα είναι ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το μερίδιό τους όταν εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού», επισήμανε στη συνέχεια.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι τα κράτη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές αλλά τα έθνη (εννοεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο). Τα έθνη έχουν δικαιώματα στον βαθμό που εκπροσωπούνται σε αυτά τα κράτη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος, όπως είπε, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης αυτών των φυσικών πόρων να είναι μια δημόσια δομή. Γι’ αυτό, είπε, είναι σημαντική η υπογράμμιση σε κάθε δήλωση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των Η.Ε., ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες, επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες».

Κατά τον κ. Οζερσάι η διασύνδεση από τους Ελληνοκυπρίους της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με τη λύση του Κυπριακού, έγινε για να λαμβάνουν μόνοι τους οι Ελληνοκύπριοι τις αποφάσεις για το φυσικό αέριο, αλλά -είπε- οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε το φυσικό αέριο, ούτε την εξουσία.

Θεωρεί, δε, παράδειγμα του ισχυρισμού του ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως εάν τα αποθέματα που θα προκύψουν στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ είναι μεγάλα, οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης θα αυξηθούν.

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αφήσουν τους Ελληνοκύπριους μόνους τους σε αυτό το θέμα», συνέχισε ο Κουντρέτ Οζερσάι, και όσοι θέλουν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να «κάνει λογαριασμό».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είναι γελοίο να θέλουν ΑΟΖ για το Καστελόριζο»"

Αντιδράσεις για τις αυστηρές ποινές στους 8 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Αντιδράσεις στους κύκλους των αστυνομικών και των νομικών, αλλά και ανησυχία στον κόσμο προκαλεί το πόρισμα της ΕΔΕ (Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης) που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στο θλιβερό συμβάν της 21ης Σεπτεμβρίου έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που γνωστοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, για τους τέσσερις εκ των οκτώ εμπλεκομένων αστυνομικών προτείνεται η ποινή της απόταξης, ενώ για τους υπόλοιπους προτείνεται η επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης.

Αμέσως μετά το συμβάν, που έγινε παρουσία πλήθους πολιτών, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του άγριου και απάνθρωπου ξυλοδαρμού του δράστη τόσο από τον ιδιοκτήτη και δύο ακόμη άτομα στην αρχική φάση, όσο και από την «επιχειρησιακή βία» που του άσκησαν στη συνέχεια οι αστυνομικοί, όταν, καίτοι αιμόφυρτος, προσπάθησε να διαφύγει. Οι εικόνες είναι πραγματικά απάνθρωπες και σοκαριστικές...

Είναι προφανές ότι από πλευράς αστυνομικών επιδείχθηκε καθ’ υπερβολήν βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα οποία όμως ασκήθηκαν εις βάρος ενός ενόπλου, που είχε εισβάλει σε κατάστημα με μαχαίρι, ακολούθησαν τα όσα ακολούθησαν και τελικά το θύμα προσπάθησε πάλι να διαφύγει.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, κ. Σταύρος Μαυροειδάκος, με σημερινές δηλώσεις του (Παραπολιτικά FM) ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί του κατά το τραγικό συμβάν ενήργησαν με βάση τη διεθνή τακτική προκειμένου για τέτοια συμβάντα. Ενώ και άλλοι συνάδελφοί του (που δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα) σημείωναν ότι «σε τέτοιες αδιευκρίνιστες καταστάσεις, και δη όταν ο δράστης είναι ένοπλος, προέχει η πάση θυσία εξουδετέρωση και σύλληψή του...».

Η Δικαιοσύνη επελήφθη, φυσικά, αμέσως της υπόθεσης και η έρευνα για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται. Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αστυνομικών και νομικών κύκλων είναι το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο και έκριναν υπερβολικά αυστηρό σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τη δράση των οργάνων της τάξης... Τη στιγμή, μάλιστα, που η Δικαιοσύνη δεν έχει διατάξει τη σύλληψη και προφυλάκιση κανενός από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς!

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες υποψίες στην αντιπολίτευση ότι το πόρισμα της συγκεκριμένης ΕΔΕ (η οποία ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, ύστερα από τρεις αλλαγές του υπευθύνου γι’ αυτήν...) εντάσσεται στο προεκλογικό-ιδεολογικό «αφήγημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «κανακέψει» το αριστερό της ολοένα και φθίνον εκλογικό ακροατήριο, και εμμέσως να «απαντήσει» στην αξιωματική αντιπολίτευση -που έχει αναδείξει το πρόβλημα της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών- ως προς το «πού» μπορεί να οδηγήσει η... αστυνομοκρατία!

Το μήνυμα

Αλλά και δικηγορικοί κύκλοι (πέραν του συνηγόρου υπεράσπισης δύο εκ ων κατηγορουμένων αστυνομικών, κ. Θ. Πλεύρη) εκφράζουν την άποψη ότι η προτεινόμενη ποινή, κατά την ΕΔΕ, είναι υπερβολικά αυστηρή, και αν τελικά ισχύσει θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ανάληψη κινδύνου των αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στα οποία, φυσικά, περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της βίας και του εγκλήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί η... καθημερινή ρουτίνα στους δρόμους. Με αποτέλεσμα τη διάχυτη ανασφάλεια και ανησυχία των πολιτών.

Όπως επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους, ήδη παρατηρείται στην καθημερινότητα μια «αποστασιοποίηση» των αστυνομικών δυνάμεων για εμπλοκή σε συμβάντα με ενόπλους και επικίνδυνους παραβατικούς κάποιων «συλλογικοτήτων» («Ρουβίκωνες», «αναρχικούς» των Εξαρχείων και άλλους σχετικούς, που ήδη αντιμετωπίζονται με προκλητική ανοχή από πλευράς πολιτείας, τόσο σε πολιτικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο...), καθώς επίσης και μια αρνητική διάθεση επίδειξης αυτοθυσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως εξηγούν εν ενεργεία μάχιμοι αστυνομικοί, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης βίαιων πράξεων και «εμπλοκής» με ενόπλους, το όργανο δεν θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνδυνο μόνο τη σωματική του ακεραιότητα, αλλά και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφού συχνά τιμωρούνται αυστηρά για υπερβολική βία, ακόμη και σε περιπτώσεις που έδρασαν σύμφωνα με την εκπαίδευση και τις προβλεπόμενες διαδικασίες «εμπλοκής».

Εξ ου και η «αποστασιοποίησή» τους, η οποία όμως καταδικάζεται από την κοινωνία, που σε περιβάλλον διάχυτης ανασφάλειας και εγκληματικότητας απαιτεί την άμεση και αποτελεσματαική παρουσία και δράση της αστυνομίας...

Η ΕΔΕ

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύει το πόρισμα, για τους τέσσερις εκ των οκτώ αστυνομικών προτείνεται η απόταξη, ενώ για τους υπόλοιπους η ποινή της αργίας, με το ερώτημα της απόλυσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτοί -αν γίνει δεκτή η πρόταση των συντακτών της ΕΔΕ- θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για όσους μήνες αποφασιστεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να αμείβονται. Εάν, δε, μετά την επιστροφή τους στην υπηρεσία υποπέσουν σε νέο πειθαρχικό αδίκημα, θα αποταχθούν.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται, το πόρισμα δεν είναι απόφαση. Ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την ΕΔΕ δίνει το πόρισμα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αυτός αποφασίζει αν θα παραπεμφθούν οι αστυνομικοί στο πειθαρχικό ή όχι.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για τις αυστηρές ποινές στους 8 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου "

Η Τουρκία ετοιμάζει παράνομη άσκηση ανατολικά της Ρόδου με σύμμαχο «μυστήριο»

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αυτή την φορά έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε άσκηση σε περιοχή που δεσμεύει παράνομα ανατολικά της Ρόδου με την συμμετοχή και μιας σύμμαχης χώρας…
Παίρνοντας όμως τα πράγματα με χρονική σειρά, η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας και με την παράνομη NAVTEX 1420/18 έχει εξαγγείλει για τις 30 Δεκεμβρίου άσκηση με την χρήση όπλων νότια του Καστελόριζου.


Συνεχίζοντας όμως το μπαράζ των προκλήσεων με δύο ακόμα παράνομες NAVTEX, τις 1427/18 και 1428/18 δεσμεύει για τις 3 Ιανουαρίου δύο περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα η 1427/18 είναι και η πιο προκλητική καθώς φέρνει ή εξαγγέλλει πως θα φέρει σε άσκηση σε περιοχή που έχει δεσμευτεί παράτυπα σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μια σύμμαχο χώρα για να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι αυτή η σύμμαχος χώρα καθώς ούτε ελληνικές στρατιωτικές πηγές είχαν αυτή την πληροφορία, ούτε στρατιωτική πηγή συμμαχικής χώρας στην οποία έθεσε το σχετικό ερώτημα το news.gr  ήταν σε θέση να μας πει.
Στην περιοχή ωστόσο υπάρχουν αλλά και περνούν πλοία πολλών χωρών με τις οποίες η Τουρκία είναι σύμμαχος και μεταξύ αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να απαριθμήσει πολλά από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Γαλλία κ.α.
Η άσκηση αυτή προβληματίζει ποικιλοτρόπως καθώς καταρχήν η σύμμαχος χώρα αν τελικά συμμετάσχει, θα το κάνει σε μια περιοχή που θα έχει δεσμευτεί από την Τουρκία χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία για να το κάνει, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική και κατά δεύτερον αν πρόκειται για τις ΗΠΑ θα αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στο «ξεπάγωμα» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μονάδων από την Συρία προς όφελος της Άγκυρας, δείχνουν σημάδια καλυτέρευσης.
Γεγονός είναι πως πριν 10 ημέρες η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως προχώρησε σε ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ στην νοτιοδυτικά της Κύπρου
Η τρίτη παράνομη NAVTEX είναι η 1428/18 και δεσμεύει ένα τρίγωνο μεταξύ Λέσβου και Άη Στράτη για τις 3 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η σχετική δικαιοδοσία προς τον σταθμό της Σμύρνης που την εξέδωσε.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ετοιμάζει παράνομη άσκηση ανατολικά της Ρόδου με σύμμαχο «μυστήριο»"

Ο Καμμένος «αδειάζει» τον αντιπρόεδρό του: Θεωρίες φαντασίας τα περί δήθεν θερμών επεισοδίων

Θεωρίες φαντασίας χαρακτήρισε τα περί θερμών επεισοδίων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Με αυτό τον τρόπο «άδειασε» με τον πλέον ηχηρό τρόπο τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, που δήλωσε νωρίτερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή λόγω «θερμού επεισοδίου».

«Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδείων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: Είμαστε η πιό ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά».

Το tweet Καμμένου



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμμένος «αδειάζει» τον αντιπρόεδρό του: Θεωρίες φαντασίας τα περί δήθεν θερμών επεισοδίων "

Το σχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο - Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα παίρνουν σύνταξη από εκεί

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου επικουρικού επαγγελματικού Υπερταμείου, στο οποίο θα ενταχθούν οι περίπου 2.000.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να βάλουν μέσα στο 2019 οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς). Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των παροχών και των εισφορών του νέου φορέα, που θα αποδίδει «ατομικές συντάξεις», θα διαδραματίσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την επικείμενη αναλογιστική μελέτη.

Η δημιουργία ενός μεγάλου επαγγελματικού Ταμείου, επί της ουσίας ενός ιδιωτικού επικουρικού φορέα που θα καλύψει τους μισθωτούς, αποτελεί τμήμα της συμφωνίας των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, που συμπεριλήφθηκε στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018. Στο πλαίσιο αυτό οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ (βιομήχανοι), της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), της ΕΣΕΕ (έμποροι) και του ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι) διαμόρφωσαν πριν από λίγο καιρό μια κοινή ομάδα μελέτης, σκοπός της οποίας είναι να εισηγηθεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί ο φορέας.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αναλογιστική μελέτη για το νέο Υπερταμείο (θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019). Τα συμπεράσματά της θα αποτελέσουν τη βάση για τη λειτουργία του νέου φορέα (για παράδειγμα, για τη διαμόρφωση των εισφορών, τους όρους χορήγησης των παροχών και πιθανές φοροελαφρύνσεις για τους ασφαλισμένους), ακολουθώντας, όπως όλα δείχνουν, τις νόρμες των Βρυξελλών, στη βάση του σχεδίου PEPP (τα Pan European Personal Pensions, δηλαδή τις πανευρωπαϊκές ατομικές συντάξεις, που παρουσίασε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 19 Αυγούστου 2018).

Στόχος φαίνεται ότι είναι το νέο επικουρικό ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί έως το 2022. Ο φορέας θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών (θα υπάρχει ατομική μερίδα για κάθε μισθωτό).

Εκτός Δημοσίου

Οι συντάξεις και οι παροχές θα προκύπτουν με βάση τις εισφορές που θα έχει καταβάλει κάθε εργαζόμενος και από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται από τις επενδύσεις των αποθεματικών (αναμένεται να κυμανθούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ). Το επαγγελματικό Υπερταμείο για τους μισθωτούς, αν και θα συμπεριληφθεί στον δεύτερο πυλώνα, δεν θα ανήκει στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του, με πιθανή τη συμμετοχή ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών, επιθυμούν να είναι υποχρεωτική η υπαγωγή στην ασφάλισή του, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα συμπεριληφθεί σε μια από τις επόμενες ΕΓΣΣΕ.

Φυσικά, η διαδρομή που απομένει μέχρι τη δημιουργία του νέου Ταμείου δεν είναι εύκολη. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ζητούν από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλλουν οι εργοδότες μεγαλύτερη εισφορά από τους εργαζομένους, ούτως ώστε να μην προκληθεί για τους μισθωτούς σημαντική επιβάρυνση.



Ακρως σημαντικό είναι να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη λειτουργία του νέου φορέα, αφού οι παροχές του δεν αναμένεται να τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα και ανησυχίες σε σχέση με τον ρόλο που θα διαδραματίσει έναντι του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Αλλωστε, στις Βρυξέλλες επιζητούν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα μέρος της δημόσιας ασφάλισης, του δεύτερου πυλώνα (οι επικουρικές συντάξεις), να περάσει στους ιδιώτες υπό την ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.

Στη λογική των Βρυξελλών για έναν πανευρωπαϊκό φορέα ασφάλισης
Στη λογική του PEPP, του σχεδίου για την προώθηση των πανευρωπαϊκών ατομικών συντάξεων, φαίνεται ότι θα κινηθεί το νέο επαγγελματικό Υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Τι είναι όμως το σχέδιο για τις Pan European Personal Pensions; Μέσω του PEPP στις Βρυξέλλες φαίνεται να επιζητούν την υποκατάσταση του ρόλου των πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητων συντάξεων τις οποίες αποδίδουν τα δημόσια συστήματα ασφάλισης από νέες «ατομικές συντάξεις».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προωθεί τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού προϊόντος για την ενίσχυση της ατομικής αποταμίευσης, με βάση ενιαίους κανόνες, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι νέες «ατομικές συντάξεις» θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με τις κύριες, αλλά θα αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση του εισοδήματος όσων συνταξιοδοτηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επικρατούσες απόψεις στις Βρυξέλλες, αναντίρρητα η σταθερότητα στα συνταξιοδοτικά συστήματα σε συνδυασμό με τα υγιή δημοσιονομικά συστήματα οδηγούν σε γενικότερη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Ε.Ε., καθόσον υπάρχει και άμεση σχέση με την κρατική συνταξιοδοτική δαπάνη και τα δημόσια οικονομικά.

Δομικές αλλαγές

Οι ιθύνοντες νόες της Κομισιόν θεωρούν ότι οι ατομικές αποταμιεύσεις για λόγους κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, άρα και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι επερχόμενες εξελίξεις, λοιπόν, φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα προκαλέσουν δομικές αλλαγές στον ρόλο των συντάξεων, τις οποίες αποδίδουν τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα. Η συμμετοχή του πρώτου πυλώνα στο συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθεί (όπως ήδη έχει νομοθετηθεί στην Ελλάδα). Ενα τμήμα αυτής της μείωσης θα υποκατασταθεί από τον δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά Ταμεία).

Ετσι, ικανοποιητικά εισοδήματα μετά το πέρας του επαγγελματικού βίου τους στο προσεχές μέλλον θα μπορούν να απολαμβάνουν μόνο όσοι θα μπορούν -πέραν των δεδομένων εισφορών προς τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα- να πληρώνουν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους επιπλέον χρήματα για την απόκτηση δικαιώματος λήψης των νέων «ατομικών συντάξεων».

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο - Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα παίρνουν σύνταξη από εκεί"

Παππάς: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, πριν την έναρξη του μετρό

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα εφαρμοστεί στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, σίγουρα θα εφαρμοστεί πριν την έναρξη του Μετρό», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς.

«Το πλεονέκτημα του δικού μας ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα είναι - επειδή θα είναι ένα ανοιχτό σύστημα - ότι θα μπορούν εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες να ενταχθούν και διάφορες άλλες δραστηριότητες, π.χ. Μουσεία, τρένα, ΚΤΕΛ, οποιοιδήποτε θέλουν να πάρουν το αντίστοιχο hardware για να μπορούν να ενταχθούν στο σύγχρονο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς μίλησε και για τον επαναπροσδιορισμό όλου κυκλοφοριακού σχεδιασμού «όπου σ' αυτόν θα ενταχθούν σταδιακά από το 2019 και το Μετρό και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα ταξί κλπ. Την ευθύνη έχει ο ΟΣΕΘ και εμείς συμβάλλουμε αποφασιστικά σε αυτό».

Το μεγάλο πρόβλημα - είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ - είναι ότι «δεν υπήρχε επί της ουσίας σχέδιο» προσθέτοντας: «Αν θα πάτε στο κέντρο της πόλης θα δείτε τα λεωφορεία τα οποία περνάνε το ένα πίσω από το άλλο, ενώ στην περιφέρεια είναι αραιά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα σχεδίου. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το κέντρο της πόλης ούτε συγκοινωνιακά, ούτε κυκλοφοριακά, ούτε περιβαλλοντικά, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις στην περιφέρεια».

Περαιτέρω βελτίωση στη συχνότητα των μετακινήσεων εκτός κέντρου πόλης
Αυτό που ήδη προχωράει» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς «είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες μετεπιβίβασης έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη συχνότητα και καλύτερη πληρότητα λεωφορείων». Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, «πολλές φορές τα λεωφορεία στο κέντρο της πόλης περνάνε άδεια, άρα πρέπει να τα έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να ξαναπηγαίνουν στην περιφέρεια και να μπορούν να βελτιώνουν τις συχνότητες της περιφέρειας».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «οι γραμμές 2Κ και 3Κ που έχει ήδη προωθήσει ο ΟΣΕΘ έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και είναι μια πειραματική φάση για να μπορέσουμε σταδιακά αυτό να το ολοκληρώσουμε και κυρίως να μας δώσει το χρόνο για να σχεδιάσουμε πια, ένα πιο μακρόπνοο σχέδιο όπου θα είναι ενταγμένο πια και το Μετρό».

Βήματα οικονομικής εξυγίανσης και προετοιμασίας του νέου φορέα

Κάνοντας απολογισμό του 2018, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα που αφορούν και τη διαδικασία της οικονομικής εξυγίανσης, αλλά και την προετοιμασία για τη δημιουργία καινούριου φορέα». Τόνισε δε, ότι, «αυτό που δεν έχει γίνει συνείδηση και πρέπει να είναι συνείδηση των πολιτών της πόλης είναι ότι ο ΟΑΣΘ θα τελειώσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε τα κλειδιά αυτού του οργανισμού, γιατί είναι προφανές ότι η τομή που έγινε τον Ιούλιο του 2017 ακριβώς ήθελε να τελειώνει με αυτή την δεκαετιών αμαρτωλή πορεία».

Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του μεταφορικού έργου
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, σε εξέλιξη είναι δράσεις που αφορούν τόσο τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, όσο και τη ψηφιοποίησή του, αλλά και την εκπαίδευση των εργαζομένων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις «απαιτήσεις» της σύγχρονης εποχής.

«Ήδη προχωράμε σε ένα βαθύτατο εκσυγχρονισμό από επιχειρησιακή άποψη. Έχουμε προφανώς προβλήματα σε σχέση με το μεταφορικό μας έργο, αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε, αλλά, επί της ουσίας, εμείς από 245 λεωφορεία που είχαμε παραλάβει έχουμε ανατάξει πάνω από 200 και τα έχουμε βάλει στην κίνηση, έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για την πρόσληψη 250 οδηγών, ψάχνουμε να βρούμε και άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε με έκτακτες διαδικασίες το δυναμικό των οδηγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας - είπε ο κ. Παππάς - «εμείς προσθέσαμε στον στόλο αυτόν που παραλάβαμε, άλλα 200 λεωφορεία».

Ψηφιοποίηση του Οργανισμού
«Προχωράμε» είπε ο κ. Παππάς, «σε μια συνολικότερη ψηφιοποίηση του οργανισμού. Ψηφιοποίηση σημαίνει αναδιοργάνωση συνολικά όλων των υπηρεσιών και των διοικητικών και των λεωφορείων, αλλά και των εργοστασίων για να μπορούμε να έχουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος το καλύτερο αποτέλεσμα, και κυρίως να μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια το πραγματικό κόστος στη λειτουργία του μεταφορικού μας έργου».

Σημείωσε δε, ότι, υπάρχουν προγράμματα διαρκούς εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών του προσωπικού (συνολικά 2.200 άτομα εργάζονται στον Οργανισμό) διότι, όπως είπε, «εμείς έχουμε στόχο να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του. Αυτό όμως σημαίνει ότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να μπουν σε μια σύγχρονη εποχή, και το προσωπικό πρέπει να έχει τις ικανότητες να λειτουργήσει ένα σύγχρονο οργανισμό».

Όσον αφορά τα λεωφορεία, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ήδη, έχουμε κάνει το αίτημά μας και προχωρά το υπουργείο Υποδομών σε παραγγελίες νέων λεωφορείων, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να αγοράσουμε διότι εμείς, έχουμε περιορισμένο χρόνο ζωής. Δεν μπορούμε εμείς να υπογράψουμε συμβάσεις και να δεσμεύουμε τη νέα μονάδα, πρέπει να υπάρξει νέος φορέας, γι’ αυτό έχουμε κάνει και την τελευταία τροπολογία που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα από το υπουργείο Υποδομών για να αρχίσουμε να θέτουμε σε λειτουργία τον ΑΣΥΘ («Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης ΑΕ») σταδιακά, έτσι ώστε εκσυγχρονίζοντας κάποιες από τις υπηρεσίες να τις εντάσσουμε εκεί, έτσι ώστε στο τέλος του 2019 να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον η μεταφορά του μεταφορικού έργου».

Για το ζήτημα της εκκαθάρισης του Οργανισμού, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «αυτό εξαρτάται όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τους έχοντες έννομο συμφέρον από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Μπορεί το μεν μεταφορικό έργο να μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου πια στο νέο φορέα, αλλά είναι προφανές ότι αν υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αυτό μπορεί να διαρκέσει και ένα διάστημα παραπάνω».

Αναφερόμενος και στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ο κ. Παππάς τόνισε ότι «υποκατέστησε τον ΣΑΣΘ, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια και στελεχώνεται, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και στην αναμόρφωση του συνολικού συγκοινωνιακού σχεδίου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, πριν την έναρξη του μετρό"

Εργοδότης στην Μυτιλήνη απαίτησε από υπάλληλο να του επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων.. αλλιώς θα τον απέλυε

Νέο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπου ζητήθηκε από εργαζόμενο να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων, καταγράφηκε, αυτή τη φορά στην Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, εργοδότης καταστήματος εστίασης απαίτησε από εργαζόμενο του να επιστρέψει το δώρο, το οποίο είχε καταβάλει μέσω τραπέζης.

Ο εργαζόμενος μας έστειλε την παρακάτω καταγγελία ότι ο εργοδότης του απαίτησε να του επιστραφεί το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο είχε καταβάλει, μέσω τραπέζης.

Αναλυτικά η καταγγελία του Π.Λ:

«Βρίσκομαι στην Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρία εστίασης εν ονόματι Q.T.

Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν.

Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ. Χ, με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρώ δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμένα ώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην. Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε.

Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην άλφα μπανκ τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι η εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λόγ.Μισθοδοσιας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν όλος ο κόσμος και εγώ χρωστάω στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό .Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο, μου έβαλε τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος. Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο ,ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά .Λόγο αυτού του συμβάντος. Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Σας παρακαλώ κάντε μια αναφορά για την Μυτιλήνη αύριο πρωί για αυτό το θέμα.Χασαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών.»

lesvospost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργοδότης στην Μυτιλήνη απαίτησε από υπάλληλο να του επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων.. αλλιώς θα τον απέλυε"

Συνάντηση του υπουργού Υγείας με γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Με κύριο αίτημα να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς που τους επιτρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου), γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υπουργό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε όταν το 2014 περίπου 3.000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές (πολυιατρεία ΙΚΑ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων: τα 2/3 περίπου όσων έμειναν (1.400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ) και το 1/3 ( περίπου 700) παρέμεινε, λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει στο παρελθόν, στο προηγούμενο καθεστώς διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας νομοθέτησαν, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο που κλείνει στις 31-12-2018, τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

Επομένως, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με τους γιατρούς «από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ, αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως «απόλυση» η επιλογή κάποιων γιατρών (ευελπιστούμε ότι θα είναι η μειοψηφία) να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ με πλήρη δικαιώματα- και μάλιστα στον βαθμό του διευθυντή οι περισσότεροι- επειδή αρνούνται να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.»

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν "νοσοκομειακές" ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων. Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει το «σήμα» με την τελευταία προκήρυξη 455 ειδικευμένων γιατρών για τα ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου, ότι είναι αναγκαίες και οι υπόλοιπες ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που κλείνει οριστικά από 1-1-2019 είναι ένα «στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα» και επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους , χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή: η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση του υπουργού Υγείας με γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ"

Κραυγής αγωνίας στο Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν, δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής

Πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, τα σπίτια ρημάζουν, καθώς δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα καμία άδεια επισκευής ή ανακατασκευής παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Αυτό καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο Μάτι κάνοντας έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Σε ανοιχτή της επιστολή η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) σημειώνει πως παρά τις κατ' επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση όλων των σπιτιών στο Μάτι, όπως έχει ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το Μάτι.


Παράλληλα, η ΣΕΚΜΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ρημάζουν όλα τα σπίτια στο Μάτι, που κάηκαν στις 23/07/2018, παρά το πολυσέλιδο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Οι χειμωνιάτικες βροχές επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση των σπιτιών και αυξάνουν ακόμη περισσότερο το απαιτούμενο κόστος για την επισκευή τους.

Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφήρμοζε το νομό για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Π.Δ. της 8.2/1.3.1979, Δ 130), όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα.


Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε - για λόγους που η ίδια γνωρίζει - να μας εμπλέξει & να εμπλακεί & η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι.


  • Ακόμη περιμένουμε, παρόλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις, την σχετική υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση / αναπροσαρμογή του ύψους της συνολικής Στεγαστικής Συνδρομής, που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών τους.
  • Εξαγγέλλεται η διαμόρφωση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) γενικά & αόριστα, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις, αναβολές ή/και αναστολές για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών.
  • Δεν αξιοποιούνται προϋπάρχουσες μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις , που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το Μάτι, ώστε αυτές προσαρμοζόμενες στα σημερινά δεδομένα να συμβάλλουν στην επίσπευση της ανοικοδόμησης.
  • Ανακοινώνονται δρόμοι προς διάνοιξη & αναστέλλονται σε συγκεκριμένους δρόμους οι εκδόσεις αδειών επισκευής/ ανακατασκευής των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη.
  • Παρόλες τις κατ’ επανάληψη κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή γρήγορων διαδιακασιών (fast track), οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πυρόπληκτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απίστευτη καθυστέρηση ακόμη και για την παραλαβή των φακέλων έκδοσης αδειών.
  • Παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι "το Μάτι δεν είναι δάσος", αντί να υιοθετηθεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, ορίζεται η Διεύθυνση Δασών ως αρμόδια για την έκδοση των απαραίτητων δασικών βεβαιώσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς και αποτελεσματικές οδηγίες για την γρήγορη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.
  • Παρά τις κατ΄ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση όλων των σπιτιών στο Μάτι, όπως έχει ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το Μάτι.

Η ΣΕΚΜΑ προσπαθώντας να μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας!

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρότυπο οικισμό ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός.

Το καλοκαίρι του 2018 άφησε στις μνήμες μας ένα τεράστιο "γιατί", όσον αφορά την αμέλεια & ολιγωρία, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός εκείνο το απόγευμα, ας μη γίνει το ίδιο & τούτο το καλοκαίρι.

Η ΣΕΚΜΑ εύχεται Καλή Χρονιά με υγεία σε όλον τον κόσμο & το 2019 να μας φέρει την δύναμη ψυχής που απαιτείται - αλλά και τις άδειες - για να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, το χωριό μας & τις ζωές μας!».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγής αγωνίας στο Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν, δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής "

Τοσουνίδης: Όσοι ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών θέτουν εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ

«Εμείς μιλούμε για αποχώρηση από κυβερνητικούς στόχους αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία» σε περίπτωση που έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο κ. Τοσουνίδης τόνισε: «Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζονται από την απόλυτη συνέπεια σε αυτά που πιστεύουν και σε αυτά που διακηρύσσουν. Έχουμε αναλάβει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και θα πράξουμε αναλόγως» και σε ερώτηση για τυχόν κατάθεσης πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Απορώ με τη ΝΔ αν θέλει για δεύτερη φορά να εκτεθεί με τέτοιον τρόπο».

Όσο για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ανέφερε: «Όπως έχει πει ο Π. Καμμένος, ο αντιπρόεδρος κ. Σγουρίδης, και επιβεβαιώνω και εγώ με κανέναν τρόπο εμείς δεν θα δώσουμε στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε σε περίπτωση που θα τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση».

Ο κ. Τοσουνίδης μίλησε και για τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας στα Σκόπια: «Θα πρέπει πρώτα να δούμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια. Ούτως ή άλλως για εμάς αυτή είναι μία νεκρή συμφωνία με ευθύνη του κ. Ζάεφ. Στις Πρέσπες υπεγράφη ένα προσύμφωνο. Εμείς έχουμε καθαρά δηλώσει ότι αν τελειώσει η διαδικασία από τη σκοπιανή πλευρά, εμείς θα τοποθετηθούμε. Όποια συμφωνία περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, όχι μόνο δεν σταματάει τον αλυτρωτισμό, αλλά τον πυροδοτεί. Δικαιωνόμαστε και σε αυτό. Ο διαχωρισμός είναι μεταξύ αυτών που δίνουν το όνομα Μακεδονία και σε αυτούς που δεν δίνουν».

Όσο για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που τυχόν ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τοσουνίδης είπε: «Οι μεμονωμένοι που θα διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο των ΑΝΕΛ, θέτουν τον εαυτό τους εκτός κινήματος».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τοσουνίδης: Όσοι ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών θέτουν εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ"

Οι 10 αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναχορήγηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και ένστολους

Δημοσιεύθηκαν οι 10 συνολικά αποφάσεις με αριθμούς 2626 έως και 2635/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤ' τμήμα) που κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν τα τρία δώρα - επιδόματα (Δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, Δώρο Χριστουγέννων) που ελάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι (στρατιωτικοί κ.ά.) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ σε ανακοίνωση της.

'Οπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωση της, "Στο σκεπτικό των αποφάσεων οι ανώτατοι Δικαστές του ΣτΕ ασκούν δριμύ “κατηγορώ” τόσο κατά των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου που ψήφισαν τις εν λόγω αντισυνταγματικές και καταργητικές ρυθμίσεις όσο και κατά της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου που συνεχίζει, ήδη για τέταρτη χρονιά, να τις εφαρμόζει και να στερούν παρανόμως αναγκαίο τμήμα του μισθού (περιουσιακό στοιχείο) από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ενστόλους αφού, όπως αναφέρουν τεκμηριωμένα οι αποφάσεις του ΣτΕ, με αυτόν τον τρόπο στερούν τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους"

Συγκεκριμένα, στο σχετικό απόσπασμα των αποφάσεων του ΣτΕ αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

“Κατόπιν των ανωτέρω, οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέσθηκε το αναιρεσείον Δημόσιο προς δικαιολόγηση της επίμαχης περικοπής του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνίστανται στην επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στην εκπλήρωση, δηλαδή, των προϋποθέσεων που τίθενται, υπό μορφή προαπαιτουμένων, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Χώρας, δεν αρκούν, κατά τα ήδη εκτεθέντα, για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές.

Και τούτο, ανεξαρτήτως του ότι το επίμαχο καταργητικό μέτρο ψηφίσθηκε όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 2287, 2288/2015, πρβλ. και Ολομ. 2192-2196/2014). Περαιτέρω, οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ειδικότερα ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, διότι, σύμφωνα και με τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, η προϋπόθεση αυτή αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγων περικοπών (βλ. ΣτΕ Ολομ. 2192-2196/2014). Εξάλλου, η συνταγματικότητα του καταργητικού αυτού μέτρου δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστησε μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ' επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων (βλ. ειδικώς ΣτΕ Ολομ. 2192-2196/2014). Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, το Τμήμα άγεται κατά πλειοψηφία στην κρίση ότι η διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με την οποία καταργήθηκαν από 1.1.2013 τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας για λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και στρατιωτικούς, κατά το μέρος που η κατάργηση αυτή αφορά ειδικώς τους δικαστικούς υπαλλήλους, όπως οι ενάγοντες, αντίκειται στα άρθρα 25 παρ.1 και 4 παρ. 5 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.”.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δίνει στη δημοσιότητα τις δύο από τις δέκα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (τις υπ'αριθ. 2626 και 2635/2018) που αποτελούν υποδείγματα υψηλής νομικής επιχειρηματολογίας, δομής και συνταγματικής συγκρότησης:

-Διαβάστε εδώ και εδώ

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 10 αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναχορήγηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και ένστολους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news